Google i projekt Fuchsia

Google i projekt Fuchsia

Google već neko vrijeme radi na operativnom sustavu Fuchsia i to nije novitet. Trebao biti biti nasljednik Androida i trebao bit raditi na više uređaja i zaslona. Dakle, riječ je o univerzalnom operativnom sustavu, koji ima jednake temelje na svim uređajima, bez obzira na njihovu veličinu ili moć.

U ovom trenutku, dvije godine nakon što je projekt pokrenut, na njemu radi više od stotinu Googleovih inženjera, sve s ciljem da se san kompanije koja stoji iza Androida napokon ostvari. A taj san izuzetno je primamljiv, do njega je pokušao stići Microsoft s Midori, a potom i Windows 10. Ali, stvarnost zna biti drugačija od snova.

Sami koncept je potpuno jednostavan, ujediniti pametne telefone, prijenosna računala, Internet stvari, pametne satove, narukvice i naočale... jednim operativnim sustavom. Tako nešto u daleko najboljem softverskom ekosustavu još nije postigao čak ni Apple, iako navodno uvelike razmišlja o tome. Primjerice, trenuto postoji "most" kojim se povezuju Mac OS i iOS, ali nije isključeno da ubrzo ugledamo jedan jedini Appleov operativni sustav za sve njegove proizvode.

Možda bude prvi koji će to učiniti uspješno jer Google ne namjerava s Fuchsijom izaći na tržište tako skoro, neki rok je 2023. godina, ali ni to nije sigurno. Zapravo je to idealno vrijeme jer 5G će činiti oko polovice spojenih uređaja i svakako će za takvo stanje trebati nova arhitektura. Samim time, Fuchsia djeluje potrebno. Umjetna inteligencija bi također napredovala bolje uz jedan OS. Uz sve to, Fuchsia bi bila plus za open source zajednicu, a prema viđenom, neće izgledati nimalo kao Android.

Naravno, postoje i loše stvari. Android je toliko moćan i raširen da je pomalo komično misliti kako će ga nešto potpuno novo uspjeti zamijeniti za pet godina. Kad i dođe, trebat će biti kompatibilna s onime otprije, a to često dovodi do propasti. Zato se Fuchsia ne čini kao šira priča već kao Pixel priča. Na kraju, korisnike nije briga imaju li jedan ili više operativnih sustava na svojim uređajima, sve dok rade, jednostavni su i ispunjavaju svrhu.

Google je pred velikim izazovima, ali sigurno neće odustati od projekta.

Još iz kategorije

Kineski studenti na internetu izražavaju nezadovoljstvo nejednakošću u državi

Kineski studenti na internetu izražavaju nezadovoljstvo nejednakošću u državi

28.09.2020. komentiraj

Kina bi do kraja ove godine trebala iskorijeniti siromaštvo i dok to na papiru zvuči uistinu sjajno, stvarnost je bitno drugačija, ali se o njoj ponajviše priča u zatvorenim krugovima ili online. Upravo to čine mladi Kinezi, rođeni na kraju prošlog i početkom ovog stoljeća, svjesni da su im prilike podosta limitirane ukoliko dolaze iz ruralnih dijelova zemlje. Ili ako nemaju bogate roditelje.

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

24.09.2020. komentiraj

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

23.09.2020. komentiraj

Bolt Food je od danas dostupan i u Novom Zagrebu čime je osigurao prisutnost u gotovo cijelom gradu. Tijekom promotivnog razdoblja korisnici će moći naručiti jela u pola cijene iz restorana smještenih u Novom Zagrebu.  Korisnici Bolt Fooda u Zagrebu danas mogu naručiti hranu iz više od 200 restorana, dok su na samom početku, prije 4 mjeseca, mogli iz njih 70-ak.