Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

Foto: Depositphotos

Facebook dogodine planira predstaviti svoju kriptovalutu i to nije novost, ali zato je novost da u tome ima podršku nekih od najjačih kompanija svijeta. Primjerice, riječ je o PayPalu, Uberu, Visi i Mastercardu, a svaki od njih ulaže oko deset milijuna američkih dolara  projekt.

Nešto manje, ali svejedno značajno, uložit će Stripe i Booking.com, a ukupno bi Facebook trebao prikupiti oko milijardu dolara. Iako se unutar kompanije nazivala GlobalCoin, na tržištu će ime kriptovalute biti Libra. Vezat će se uz američki dolar, što znači da neće moći biti toliko "turbulentna" valuta kao Bitcoin ili druge kriptovalute.

Nadalje, u tijeku su pregovori i s kompanijama poput Western Uniona jer Facebook traži brži i jeftiniji način za ljude koji nemaju otvorene račune u bankama da šalju i primaju novac.

Navodno se pregovara i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potaknuli da prihvate Facebookovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcijske naknade.

Samo, s obzirom da je Facebook kroz posljednjih nekoliko godina bio sudionik brojnih skandala na svjetskoj razini, zbog kojih je u jednom trenutku ostao bez 119 milijardi američkih dolara vrijednosti dionica, jasno da će regulatori pod povećalom pratiti svaki korak u ovom smjeru. Jer, osnivanje jedne zasebne valute od strane Facebooka uistinu jest jedan izniman korak.

Ono što odgovorne najviše zanima jest kako će kriptovaluta funkcionirati na tržištu, ali i kakvu će zaštitu korisnici imati dok provode transakcije. Naravno, Facebook na sva ta pitanja nudi odgovore i sigurno je spremna za tržište, posebno jer ima iskustvo u pokušaju stvaranja virtualne valute Facebook Credits prije deset godina. Ali, tad još situacija nije bila idealna pa je u siječnju 2011. taj pokušaj završio.

Još iz kategorije

Srce obilježava 20 godina Croatian Internet eXchangea (CIX-a)

Srce obilježava 20 godina Croatian Internet eXchangea (CIX-a)

23.01.2020. komentiraj

Sveučilišni računski centar tijekom 2020. obilježava 20 godina Croatian Internet eXchanga (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa. CIX je usluga Srca koja predstavlja model efikasnije razmjene internetskih paketa kako među korisnicima tako i između korisnika i pružatelja raznih internetskih servisa čime se omogućava racionalnija uporaba prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupna kvaliteta Interneta u Hrvatskoj. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. Krajem 2019. CIX je imao 32 aktivne članice, a od 2016. godine prisutan je na dvije lokacije u Zagrebu.

Nacionalni CERT zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka

Nacionalni CERT zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka

22.01.2020. komentiraj

Nacionalni CERT je danas zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je već izvršeno najmanje pet uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježeno je već 41 prijava i isključivo se radi o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku.

Google najavio plan prekida podrške za kolačiće treće strane u Chromeu

Google najavio plan prekida podrške za kolačiće treće strane u Chromeu

22.01.2020. komentiraj

Google je najavio plan prekida podrške za kolačiće treće strane u Chrome internetskom pregledniku kroz naredne dvije godine. Činjenica da se odlučilo tako nešto nije nimalo čudna jer kolačići treće strane najčešće prate korisnika apsolutno bilo gdje on išao na webu, a to je nešto čemu se želi stati na kraj.