Chrome i dalje suvereno dominira među internet preglednicima

Chrome i dalje suvereno dominira među internet preglednicima

Statcounter je objavio najnovije izvješće, otkrivajući informacije o internetskim preglednicima na različitim platformama i operativnim sustavima. Ukupna slika nije se promijenila - Google Chrome ostaje broj jedan, dok Edge, Safari i Firefox nastavljaju borbu za drugo mjesto.

Vrijedi napomenuti da Statcounterovi nalazi nisu 100 posto točni, stoga ovakva izvješća treba uzimati s razumnom rezervom. Ali, podosta su relevantni i daju podosta jasnu sliku o situaciji.

Dakle, prema Statcounteru, Chrome trenutno drži 66,16 posto tržišnog udjela. U prosincu 2022. Googleov preglednik izgubio je samo 0,02 posto na godišnjoj razini. Microsoftov Edge je drugi najpopularniji desktop preglednik s puno skromnijih 10,99 posto i padom od 0,18 posto, što izaziva zabrinutost jer su u Microsoftu predviđali rast s prelaskom sve više korisnika na Windows 11.

Safari je jedini neplatformski preglednik u izvješću, a njegova ekskluzivnost za macOS otežava Appleu nadmašivanje trenutnog tržišnog udjela od 8,98 posto i padom od 0,61 posto na godišnjoj razini. Firefox je četvrti sa 7,22 posto i jedini bilježi rast - 0,12 posto. Opera je peta s 3,29 posto i padom od 0,3 posto.

Ukratko, cjelokupna slika nije se puno promijenila za najjače igrače i prognoza za 2023. to otkriva. Chrome je stabilan na svojih 65 do 70 posto udjela s povremenim porastima i padovima, a isto vrijedi i za Safari s oko devet posto tržišnog udjela. Firefox je pak doživio značajan pad korisnika s oko deset posto početkom 2020. na aktualnih 7,22 posto.

Edge pokazuje da je narušavanje tržišta preglednika za stolna računala strahovito težak zadatak čak i za Microsoft, koji s više od milijardu aktivnih Windows uređaja bilježi podosta slab udio. Iako nastavlja rasti, njegov godišnji rast manji je od dva posto.

Teško je natjerati korisnike da prijeđu s Chromea na Edge, što objašnjava zašto Microsoft ponekad pribjegava praksi nametanja svog browsera koristeći sve vrste dosadnih metoda. Što je najčešće kontraproduktivno pa nije jasno zašto se u ovo moderno doba uopće u kompaniji odlučuju za to.

Još iz kategorije

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

29.01.2023.

Google je još 2016. predstavio instant aplikacije, koje omogućavaju njihovo korištenje na Android uređajima bez potrebe instalacije. Zvučalo je inovativno i zanimljivo, ali posljednji godina stvara poveće probleme u sigurnosnom smislu.

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

27.01.2023.

Projekt Fiskalizacija 2.0 - Implementacija sustava za bezgotovinsko plaćanje putem eRačuna s integriranom e-arhivom te naprednog online knjigovodstva u sustavu PDV-a, novi je projekt Ministarstva finacija i Porezne uprave koji treba promijeniti način poslovanja u Hrvatskoj.

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

26.01.2023.

Lozinke su u današnje digitalno doba jednako bitne kao što su bile i prije 30 godina, što znači da je ključno izabrati one koje će se teško 'probiti' i ne koristiti jedne te iste na više, što nije lako. Srećom, postoje upravitelji lozinkama ili password manageri. No, u ovom tekstu donosimo i drugu stranu priče.