Broj DDoS napada nastavlja postavljati nove rekorde

Broj DDoS napada nastavlja postavljati nove rekorde

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa dovela je do porasta rada na daljinu, a tako nešto dovelo je i do porasta hakerskih napada, među kojima su jedni od najopasnijih oni DDoS (Distributed Denial of Service). Zato zabrinjavaju podaci Atlas VPN tima o tome da su zabilježili 24 posto rasta tijekom trećeg kvartala ove godine, ako ga usporedimo s istim razdobljem lani. Rasli su i tzv. pametni napadi - 31 posto!

To zabrinjava jer je tradicionalno treći kvartal miran u smislu DDoS napada. Ovaj put nije bilo tako i samo tijekom srpnja bilježilo se više od tisuću kreiranih napada od strane kibernetičkih kriminalaca dnevno. Tijekom kolovoza zabilježen je rekord, 8825 napada 18. u tom mjesecu.

Najćčešće su mete bile američke, u 40,80 posto slučajeva, zatim Hong Kong s 15,07 posto i Kina sa 7,74 posto...

Ne bi to toliko brinulo da DDoS napadi nisu jedan od najuspješnijih načina izvlačenja koristi od žrtve. Bilo da se radi o stopiranju ili pauziranju njena rada, odnosno, nanošenja materijalne ili financijske štete.

Ta vrsta napada označava sprječavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprječava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju.

Također, ove vrste napada su problematične jer se vrlo često izvode putem spomenutih botneta. Botnet su mreže računala zaraženih nekim trojanskim konjem ili crvom koji nakon poslane komande pošalju velik broj zahtjeva na neku IP adresu. Iz istog razloga prilično je teško otkriti počinitelja, a lako je moguće da se on ili ona nalazi u stranoj zemlji.

Stoga, treba ponovno ponoviti - organizacije moraju ulagati više resursa i vremena u sigurnost svojih sustava. To je jedini način kako se obraniti.

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.