15 milijardi ukradenih pristupnih podataka cirkuliraju Dark Webom

15 milijardi ukradenih pristupnih podataka cirkuliraju Dark Webom

Foto: DepositPhotos

Na Dark Webu se u ovom trenutku nalazi više od 15 milijardi ukradenih povjerljivih podataka s raznih korisničkih računa, raznih internetskih usluga, foruma, društvenih mreža i platformi svih vrsta.

Razotkrila je to kompanija za sigurnost na internetu Digital Shadows i upozorila da problem treba riješiti jer riječ je ne samo o korisničkim imenima, riječ je i o lozinkama, e-mail adresama te brojnim drugim podacima koji hakerima itekako mogu pomoći u njihovim naumima.

Sve to prikupilo se kroz godine i kroz više od 100.000 uspješnih napada na razne organizacije. Od tih 15 milijardi, čak pet milijardi je unikatno, odnosno, jedinstveno. Znači, to ima svoju vrijednost na crnom tržištu. Što su podaci noviji, to su skuplji, kao što su skuplji ako sadrže lozinke, ako su dio veće organizacije ili ako je riječ o utjecajnijim pojedincima.

Naravno, najvišu cijenu "drže" podaci vezani uz financijske institucije, zatim korisnički računi koji se tiču videoigara, pa platformi kao one za streaming video i audio sadržaja... Može se pronaći bilo što, ali to zapravo ne čudi jer "mračni web" služi upravo, između ostalog, i za ovako nešto.

Time se samo potvrđuje da na tom mjestu postoji uistinu sve, kao i da se može dobiti za ne tako velik novac jer za nekoliko desetaka dolara može se dobiti i na desetke tisuće vrijednih podataka. Primjerice, kad je slična priča stigla prije nešto više od tri godine, doznalo se da hakeri prodaju tuđe identitete po cijeni od svega jednog dolara. Kupcu smiješna cijena, žrtvi izniman gubitak.

Ali, kako se dođe do Dark Weba? To je manji dio Deep Weba, mjesta na internetu gdje se okupljaju svi oni napredni korisnici računala koji žele ostati anonimni i znaju kako to postići. Stvorili su si malu zajednicu, u kojoj mogu biti to što jesu, a pritom ne moraju brinuti hoće li netko pratiti njihove aktivnosti i eventualno im smetati. Samo, iza takve plemenite ideje moralo se izroditi nešto negativno.

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.