MWC 2023.

ICTbusiness TV: MWC 2023. donio koncepte i pogled na 6G mreže

ICTbusiness TV: MWC 2023. donio koncepte i pogled na 6G mreže

Veličina globalnog tržišta pametnih kuća procijenjena je na 79,16 milijardi dolara 2022., a očekuje se da će dosegnuti 100,42 milijarde dolara 2023. Očekuje se da će globalno tržište pametnih kuća rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 27,07% od 2023. do 2030. kako bi dosegnulo 537,01 milijardi dolara  do 2030. godine. Različiti ekosustavi, različiti komunikacijski protokoli i nepostojanje univerzalnog standarda ograničavaju mogućnosti potrošača i često uzrokuju komplikacije tijekom instalacije. Upravo o promjenama na tržištu i ekosustavu razgovaramo s CMO-om Samsunga za Europu Benjaminom Braunom. On uz to ističe i vrlo veliku važnost održivosti i ekološki prihvatljivog poslovanja.

U segmentu telekom tržišta događaju se velike promjene, a kako ističe Paul Savill iz Kyndryla više se ne samo nazire trend primjene i komercijalizacije 5G mreže već su vidljivi primjene u industrijskim postrojenjima i sad to više nisu koncepti nego konkretna rješenja.

Gledajući u budućnost Savill ističe da se već govori o 6G i da s prelaskom na 6G mobilne mreže to će biti samo još jedno inkrementalno poboljšanje performansi i to prije svega kada govorimo širini frekvencijskog pojasa i latencije i fleksibilnosti integracije koju to omogućuje u odnosu na složenost implementacije 5G.

U drugom dijelu emisije o novom konceptu Lenovo računala za ICTbusiness TV govori Thomas Butler direktor za proizvode u Lenovu koji ističe kako je riječ o računalu s pomičnim zaslonom. Iako stalno napominje kako je riječ o konceptu Lenovo je u ovom segmentu uvijek bio predvodnik tehnologije, no pitanje je kada će se pojaviti na tržištu. Na sajmu je Lenovo prikazao sličan koncept i novog pametnog Motorola telefona.

I na kraju o novim proizvodima govorio je Joseph Bell iz Lenova koji je posebno iszkanuo nove Lenovo Yoga modele i to posebno onaj s dvostrukim zaslonom Yoga Book 9i.