ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

Nova TV emisija donosi dvije povezane teme, dolazak 5G mreža i umjetna inteligencija. Povezane su zato što 5G će omogućiti jačanje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji, a optimizacija mjera automatizira se upravo rješenjima umjetne inteligencije.

O temi 5G razgovarali smo s CTIO-om najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma Borisom Drilom koji ističe kako je  cjelokupna radijska mreža bila modernizirana u prethodne dvije godine, sve radijske i sistemske jedinice su bile spremne za prihvat DSS tehnologije, Zasad 5G radi na postojećim raspisanim i koncesijama dozvoljenim frekvencijama na kojima rade 2G, 3G i 4G.

Ono na čemu je još trebalo raditi je priprema transportne mreže, gdje je zbog činjenice da 5G danas radi kroz tzv. NSA – Non Standalone model odnosno DSS jer korisnik je spojen i na 4G i 5G mrežu, pa je potrebna vremensko-fazna sinkronizacija na lokacijama, što je također pripremljeno kroz 2020-tu godinu,

U drugom dijelu emisije razgovarali smo s Ratkom Mutavdžićem tehničkim direktorom Microsofta za CEE regiju koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu. Sve su te tehnologije u punom zamahu, pa se iznenadimo koliko i kako se koriste tehnologije. Prema njegovim riječima živimo u vrijeme novog tehnološkog napretka, a tehnologija postaje nezaobilazni dio našeg života.

Pogledajte našu novu TV emisiju i uživajte.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  CES pokazao smjer razvoja

ICTbusiness TV: CES pokazao smjer razvoja

27.01.2022.

I početak godine obilježen je nastavkom krize tako da je ovogodišnji sajam CES 2022. održan u manjem obimu nego inače i to zbog mnogobrojnih otkazivanja. Sajam CES 2022 održan je u posebnim uvjetima krize i skraćen jedan dan tako da je službeno trajao od 5. do 7. siječnja u Las Vegasu. Iako je inače sajam CES posjećivalo više od 170 tisuća posjetitelja ove godine bilo ih je tek nešto više od 40 tisuća, od čega 30 posto iz inozemstva.

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

14.01.2022.

Veliku obljetnicu obilježio je HUP ICT i to svojih prvih dvadeset godina, a na skupu koji je održan tom prilikom govorilo se ne o prošlosti nego o tome što nam donosi budućnost i kako je uhvatiti. HUP-ICT se već dugi niz godina sustavno zalaže za ostvarenje ove nove mogućnosti za sve tvrtke koje do sada nisu mogle povući dovoljno sredstava za svoje inovativne projekte putem poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a što bi trebalo omogućiti daljnji brži rast sektora.

ICTbusiness TV:  Digitalizacija i 5G guraju rast

ICTbusiness TV: Digitalizacija i 5G guraju rast

28.12.2021.

Pred vama je posljednja ICTbusiness TV emisija u 2021. godini malo drugačija nego inače jer planiramo za 2022. godinu zaista mnoštvo noviteta. Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca 'Tehnološki napredak - osnova za gospodarsku konkurentnost Hrvatske' ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić potvrdio je da postoji otpor u lokalnim sredinama prema gradnji infrastrukture za 5G mrežu, ali naglasio da se to rješava. Pritom je napomenuo kako će Vlada ICT industrija promicati kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije prema Europskoj komisiji.