ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

Nova TV emisija donosi dvije povezane teme, dolazak 5G mreža i umjetna inteligencija. Povezane su zato što 5G će omogućiti jačanje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji, a optimizacija mjera automatizira se upravo rješenjima umjetne inteligencije.

O temi 5G razgovarali smo s CTIO-om najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma Borisom Drilom koji ističe kako je  cjelokupna radijska mreža bila modernizirana u prethodne dvije godine, sve radijske i sistemske jedinice su bile spremne za prihvat DSS tehnologije, Zasad 5G radi na postojećim raspisanim i koncesijama dozvoljenim frekvencijama na kojima rade 2G, 3G i 4G.

Ono na čemu je još trebalo raditi je priprema transportne mreže, gdje je zbog činjenice da 5G danas radi kroz tzv. NSA – Non Standalone model odnosno DSS jer korisnik je spojen i na 4G i 5G mrežu, pa je potrebna vremensko-fazna sinkronizacija na lokacijama, što je također pripremljeno kroz 2020-tu godinu,

U drugom dijelu emisije razgovarali smo s Ratkom Mutavdžićem tehničkim direktorom Microsofta za CEE regiju koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu. Sve su te tehnologije u punom zamahu, pa se iznenadimo koliko i kako se koriste tehnologije. Prema njegovim riječima živimo u vrijeme novog tehnološkog napretka, a tehnologija postaje nezaobilazni dio našeg života.

Pogledajte našu novu TV emisiju i uživajte.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

11.10.2021.

Span je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna. Prilikom predstavljanja službenih rezultata Javne ponude u zagrebačkoj Esplanadi, potpisan je Ugovor o uvrštenju svih Spanovih dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze. Upravo je to razlog razgovora s predsjednikom Uprave Spana Nikolom Dujmovićem.

ICTbusiness TV: NEM u Dubrovniku i ponovno smo na terenu

ICTbusiness TV: NEM u Dubrovniku i ponovno smo na terenu

27.09.2021.

Napokon, nakon godinu dana što se gotovo ništa nije održavalo uživo imali smo prilike, iako na samo nekoliko sati otići do Dubrovnika i biti na prvoj ovogodišnjoj jesenskoj veliko konferenciji NEM 2021. Konferencija koja okuplja svijet televizijske industrije, gdje možete saznati trendove u broadcasting biznisu, što nas od velikih serija, ali i tehnologija čeka okupila je sve one koji se u Hrvatskoj, regiji i Europi bave ovom industrijom. Međutim nije se pričalo samo o serijama, već i tehnologija jer kriza je pokazala koliko nam je ona važna da bismo konzumirali sadržaje prema vlastitim željama.

ICTbusiness TV: Kreće nova sezona

ICTbusiness TV: Kreće nova sezona

10.09.2021.

Upravo rećemo u već sedmu sezonu ICTbusiness TV-a i nakon prošlogodišnje sezone kada događanja nije bilo, kada su bila zatvaranja, rad od kuće, bolje rečeno rad od bilo kuda gdje se stiglo u ovoj sezoni očekujemo da će se to promijeniti. Neka događanja smo već pripremili i to će te vidjeti u narednim emisijama. Pritom za početak listopada pripremamo i novu ICTbusiness TV emisiju koja će biti drugačija, a trudit ćemo se da u nju uvijek pozovemo zanimljive goste. No to neka ostane iznenađenje još neko vrijeme.