ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

ICTbusiness TV: 5G i umjetna inteligencija mijenjaju svijet

Nova TV emisija donosi dvije povezane teme, dolazak 5G mreža i umjetna inteligencija. Povezane su zato što 5G će omogućiti jačanje rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji, a optimizacija mjera automatizira se upravo rješenjima umjetne inteligencije.

O temi 5G razgovarali smo s CTIO-om najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma Borisom Drilom koji ističe kako je  cjelokupna radijska mreža bila modernizirana u prethodne dvije godine, sve radijske i sistemske jedinice su bile spremne za prihvat DSS tehnologije, Zasad 5G radi na postojećim raspisanim i koncesijama dozvoljenim frekvencijama na kojima rade 2G, 3G i 4G.

Ono na čemu je još trebalo raditi je priprema transportne mreže, gdje je zbog činjenice da 5G danas radi kroz tzv. NSA – Non Standalone model odnosno DSS jer korisnik je spojen i na 4G i 5G mrežu, pa je potrebna vremensko-fazna sinkronizacija na lokacijama, što je također pripremljeno kroz 2020-tu godinu,

U drugom dijelu emisije razgovarali smo s Ratkom Mutavdžićem tehničkim direktorom Microsota za CEE regiju koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu. Sve su te tehnologije u punom zamahu, pa se iznenadimo koliko i kako se koriste tehnologije. Prema njegovim riječima živimo u vrijeme novog tehnološkog napretka, a tehnologija postaje nezaobilazni dio našeg života.

Pogledajte našu novu TV emisiju i uživajte.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Nova pravila za letenje dronovima, data centri nastavljaju rast

ICTbusiness TV: Nova pravila za letenje dronovima, data centri nastavljaju rast

07.01.2021. komentiraj

Početak godine obilježila je velika akcija pomoći svima koji su ugroženi zbog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a vidljivo je koliko u rješavanju problem nastalih u takvim katastrofama znači upotreba dronova. Među s početkom ove godine u provedbu je stupila regulativa donesena još 24. svibnja 2019. godine koja regulira letenje u svih 27 država članica EU na jednak način.

ICTbusiness TV: Godinu na izmaku obilježila važnost tehnologije

ICTbusiness TV: Godinu na izmaku obilježila važnost tehnologije

23.12.2020. komentiraj

Upravo je godina na izmaku najbolje ilustrirala promjenjivost svijeta u kojem živimo – gotovo preko noći izazovna zdravstvena situacija preokrenula je gotovo sve principe djelovanja i od nas tražila da se brzo i kvalitetno prilagodimo. U našoj posljednjoj emisiji u 2020. godini donosimo dva zanimljiva razgovora. Prvi je s Tatjanom Skoko, direktoricom Microsoft Hrvatska, a drugi sa Sašom Kramarom koji je preuzeo razvoj poslovanja i međunarodni poslovanja koji za Span predstavlja izuzetno važan dio jer je riječ o jednom od najvećih domaćih IT izvoznika.

ICTbusiness TV:  Kriza pogurala PC tržište, IoT rješenja nastavljaju rast

ICTbusiness TV: Kriza pogurala PC tržište, IoT rješenja nastavljaju rast

07.12.2020. komentiraj

Ovogodišnja velika svjetska kriza pokazala je važnost korištenja tehnologije i nakon podosta vremena pogurala je rast tržišta osobnih računala. Tržište osobnih računala i tableta po pitanju isporuka zabilježilo je rast i drugi kvartal zaredom. Riječ je o ukupno 124,5 milijuna uređaja, odnosno, 23 posto boljem rezultatu no prošle godine. Na prvom mjestu u takvoj situaciji jest Lenovo s 23,5 milijuna isporučenih uređaja, Apple je drugi s 22,1 milijuna, a HP, Dell i Samsung čine preostalu trojku među pet najvećih proizvođača svijeta.