TV emisija

ICT na Ti: Vrijeme dronova tek dolazi

ICT na Ti: Vrijeme dronova tek dolazi

Veličina tržišta dronova procjenjuje se na 38,03 milijarde USD u 2023., a očekuje se da će dosegnuti 62,43 milijarde USD do 2028., rastući uz CAGR od 10,42 posto tijekom predviđenog razdoblja (2023.-2028.).

Očekuje se da će tehnološki napredak, u smislu nosivosti i elektronike, povećati brzi rast proučavanog tržišta. Proučavano tržište je još uvijek u ranoj fazi u nekoliko zemalja u razvoju u smislu njegovog masovnog usvajanja i upotrebe. Razni državni propisi i propisi o zračnom prostoru trenutno predstavljaju izazov za rast tržišta u nekoliko zemalja.

Upravo o tome razgovaramo u novoj emisiji s Milanom Domazetom iz tvrtke Air RMLD koja se bavi komercijalnom gospodarskom i snimateljskom upotrebom dronova, rade na razvoju novih mogućnosti na letjelicama.

Podsjetimo,. dronovi se koriste u raznim primjenama, uključujući pružanje interneta na udaljenim mjestima, zračno fotografiranje i video snimanje, istraživanje i dokumentiranje divljih životinja i misije javnih službi. Nekoliko tvrtki prvenstveno nudi male bespilotne letjelice koje se koriste u poljoprivredi, fotografijama iz zraka i prikupljanju podataka. Kućne dostave bespilotnim letjelicama postale su stvarnost zahvaljujući naporima logističkih i maloprodajnih tvrtki kao što su Amazon i UPS da uvedu tehnologiju. Budući da komercijalni dronovi mogu putovati brzinom do 180 km/h i isporučivati robu manju od 5 lbs (2,3 kg), očekuje se da će mehanizam isporuke smanjiti vrijeme isporuke i povezane troškove. Također se očekuje da će povećana ulaganja u tehnologije bespilotnih letjelica potaknuti dugoročni rast tržišta.

Međutim, rast tržišta bespilotnih letjelica mogu spriječiti tehnološka ograničenja kao što su ograničena izdržljivost, dugotrajnost baterije što se može riješiti drugačijim pogonskim sustavima te prisutnost neujednačenih zakona i propisa koji mogu ograničiti upotrebu takvih sustava u zračnom prostoru određenih zemalja.