PODACI SU BITNI

Zašto je bolje kupiti pogon SSD ili NVMe nego HDD

Zašto je bolje kupiti pogon SSD ili NVMe nego HDD
Unsplash

Mislim da se možemo složiti da su pogoni HDD, nekoć dominantni, izgubili bitku protiv modernih medija, kao što su pogoni SATA i NVMe SSD. Kada uzmemo u obzir sve mogućnosti moderne tehnologije, prirodno je da želimo zamijeniti zastarjela rješenja. Najviše su koristi od promjene imali potrošači, čiji se način upotrebe računala drastično izmijenio zbog ove promjene. Isplati li se sada uopće razmišljati o kupnji pogona HDD?

Brzina i učinkovitost

Pogoni SATA i NVMe nadmašili su svog starijeg brata prvenstveno u pogledu performansi, što se vrlo lako može pokazati. Prosječna je brzina čitanja HDD-a oko 150 MB/s, a pogon Samsung 990 PRO NVMe može postići čak 7450 MB/s. Moderni su diskovi gotovo 50 puta brži! Zato se operativni sustavi brže pokreću, aplikacije se učitavaju gotovo bez odgode, a vrijeme čekanja za prijenos ili otvaranje datoteka svedeno je na minimum. Važno je spomenuti i da najnovije igre najvećih izdavača dolaze s napomenom da je, kao minimalan uvjet, za igranje potreban pogon SSD. Naravno, to može biti i pogon SATA i pogon NVMe, ali NVMe je zasigurno brži i zato se preporučuje. Neke su od takvih igara Baldur's Gate 3 ili Starfield. Zato bi svaki posvećeni igrač videoigara trebao imati snažan pogon NVMe na svom računalu.

Snaga i izdržljivost

Revolucija je utjecala i na vanjske uređaje, koji se upotrebljavaju za pohranu najvrjednijih podataka. Pogoni SSD otporniji su na mehanička oštećenja od tradicionalnih HDD-ova, a pritom su i otporniji na udarce i padove. To znači da je opasnost od gubitka podataka zbog materijalnog oštećenja mnogo manja. Osim toga, pogoni SSD imaju dulji vijek trajanja, što utječe i na njihovu pouzdanost. Proizvođači medija za memoriju trude se razviti tehnologije u skladu s potrebama potrošača, zbog čega Samsung nudi nekoliko uređaja za posebne zadatke. Prijenosni SSD T5 EVO prenosi podatke 3,8 puta brže nego vanjski disk HDD te isporučuje maksimalne performanse zahvaljujući brzinama sekvencijalnog čitanja i pisanja do 460 MB/s, što olakšava prijenos velikih datoteka. Njegova je sljedeća prednost kapacitet od 8 TB. Elegantni model T9 također može biti odličan izbor jer na njega stane do 4 TB podataka, a postiže brzinu prijenosa do 2000 MB/s. Osim toga, proizvođač nudi jamstvo do čak 5 godina.

Pohrana

Najvažnija prednost pogona HDD na prvi pogled bio je kapacitet. Vrijedan prostor na brzim medijima služio je za operativne sustave i najvažnije programe. S vremenom su se i te razlike smanjile. Pogon Samsung 990 PRO NVMe može pohraniti do 4 TB podataka, tako da na njemu jednostavno možete pronaći mjesto za sve. Tako su proizvođači odgovorili na stalno rastuću potražnju za velikim kapacitetom.

Trebate li se prebaciti na SSD?

Prijelaz s tradicionalnih pogona HDD na SSD bio je korak u budućnost. Brzina, izdržljivost, praktična veličina i energetska učinkovitost samo su neke od mnogih prednosti modernih medija za pohranu podataka. Ako uzmemo u obzir sve te prednosti, prisutnost pogona HDD na tržištu doima se neprirodnom. Svi korisnici koji su imali priliku uživati u radu s pogonom SSD barem jednom znaju da je on trenutačno jedini pravi izbor.