Xiaomi ostvario rekordne rezultate u prvom kvartalu 2021. godine

Xiaomi ostvario rekordne rezultate u prvom kvartalu 2021. godine

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Xiaomi Corporation je u prvom tromjesečju 2021. ostvario ukupni prihod i prilagođenu neto dobit daleko su premašili očekivanja tržišta. Ukupni prihod razdoblja iznosio je 76,9 milijardi RMB, što predstavlja rast od 54,7 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je prilagođena neto dobit razdoblja iznosila 6,1 milijarde RMB, što je porast od 163,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Tijekom prvog tromjesečja 2021. godine i naš ukupni prihod i prilagođena neto dobit dosegnuli su rekordne razine, pokazujući robusnost našeg poslovnog modela i snažnu provedbu naših strategija. Snažan rast isporuka pametnih telefona potaknuo je kontinuirano širenje naše globalne baze korisnika. Naša AIoT platforma nastavila je rasti diljem svijeta. Osim solidnog rasta u našim postojećim poslovnim linijama, mi, također, nastavljamo istraživati nove mogućnosti i širiti naš poslovni horizont. U ožujku 2021. predstavili smo svoj novi identitet, a najavili smo i naš službeni ulazak u posao s pametnim električnim vozilima, postavljajući kurs za uzbudljivo putovanje koje će tvrtki osigurati svijetlu budućnost u narednom desetljeću“, izjavili su iz Xiaomi Corporations.

U prvom tromjesečju 2021. Xiaomijevo poslovanje sa pametnim telefonima nastavilo je značajno rasti. Prihod od prodaje pametnih telefona porastao je za 69,8 posto na 51,5 milijardi RMB u odnosu na prošlu godinu. Globalne isporuke pametnih telefona dosegle su 49,4 milijuna jedinica, a bruto profitna marža za poslovanje pametnim telefonima iznosila je 12,9 posto. Prema Canalysu, Grupa je tijekom tromjesečja zadržala treću poziciju u pogledu globalne isporuke pametnih telefona, registrirajući tržišni udio od 14,1 posto.

Xiaomijevo poslovanje s pametnim telefonima u kontinentalnoj Kini također je održalo brzu putanju rasta. Prema Canalysu, u prvom tromjesečju 2021. Xiaomi se popeo na 4. poziciju osvojivši tržišni udio od 14,6 posto. Grupa je dodatno ojačala svoju tržišnu poziciju putem internetskih kanala. Prema podacima trećih strana, Xiaomijev tržišni udio internetskih pametnih telefona u kontinentalnoj Kini skočio je na 38,0 posto u prvom tromjesečju 2021. sa 18,5 posto u prvom tromjesečju 2020. U međuvremenu je također proširio maloprodajnu prisutnost na malo u kontinentalnoj Kini. Od 30. travnja 2021. broj naših maloprodajnih trgovina premašio je 5.500, što je porast od preko 2.300 trgovina od 31. prosinca 2020. godine.

„Ova obogaćena paleta premium proizvoda poduprla je snažan rast Xiaomija na tržištu premium pametnih telefona. U prvom tromjesečju godine globalne isporuke pametnih telefona Grupe s maloprodajnim cijenama od 3.000 RMB u kontinentalnoj Kini i 300 eura ili protuvrijednosti na inozemnim tržištima premašile su 4 milijuna jedinica. Uz to, prema podacima trećih strana, tržišni udio Xiaomija za pametne telefone s cijenama između 4.000 i 6.000 RMB u kontinentalnoj Kini povećao se na 16,1 posto u prvom tromjesečju 2021. sa 5,5 posto u prvom tromjesečju 2020.“, ističu u kompaniji.

U prvom tromjesečju 2021., osnovna strategija "Smartphone × AIoT" nastavila je podupirati izvanredne rezultate kompanije. IoT i lifestyle proizvodi zabilježili su snažne rezultate s povećanjem prihoda od 40,5 posto u odnosu na prošlu godinu na 18,2 milijarde RMB.

U prvom tromjesečju 2021. globalne isporuke Xiaomijevih pametnih televizora dosegle su 2,6 milijuna jedinica. Prema All View Cloud ("AVC"), TV pošiljke Grupe zauzele su prvo mjesto u kontinentalnoj Kini 9. uzastopno tromjesečje i ostale pet među prvih pet na globalnoj razini. Uz to, naši pametni televizori s velikim zaslonom nastavili su stjecati široko priznanje na tržištu. Prema podacima AVC-a, Xiaomi i Redmi televizori nastavili su zauzimati prvo mjesto po količini maloprodaje na preko 70-inčnom TV tržištu u kontinentalnoj Kini, s tržišnim udjelom od 29,0 posto, budući da je obujam maloprodaje porastao za preko 160,0 posto u odnosu na prošlu godinu.

IoT i lifestyle proizvodi, također, su nastavili brzom putanjom rasta na inozemnim tržištima. Prihodi od IoT-a i lifestyle proizvoda na inozemnim tržištima porasli su za 81,1 posto u odnosu na isto tromjesečje u odnosu na isto tromjesečje. Električni skuteri, pročiščivači zraka, Mi Box i drugi proizvodi Grupe zadržali su široku popularnost.

Xiaomi je nastavio povećavati AIoT platformu. Od 31. ožujka 2021. godine broj povezanih IoT uređaja (bez pametnih telefona i prijenosnih računala) na njegovoj AIoT platformi dosegao je 351,1 milijuna jedinica. Broj korisnika s pet ili više uređaja povezanih na našu AIoT platformu (bez pametnih telefona i prijenosnih računala) dosegao je 6,8 milijuna, što predstavlja povećanje od 48,9 posto u odnosu na prošlu godinu. U ožujku 2021., AI pomoćnik imao je 93,0 milijuna MAU, a MAU aplikacije Mi Home dosegao je 49,2 milijuna, što predstavlja rast od 22,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Segment internetskih usluga Grupe nastavio je solidan rast jer su prihodi porasli za 11,4 posto u odnosu na prošlu godinu, na 6,6 milijardi RMB u prvom tromjesečju 2021. Bruto profitna marža internetskih usluga dosegla je u tom tromjesečju 72,4 posto. Prihod od oglašavanja dosegnuo je još kvartalni rekordni rekord od 3,9 milijardi RMB, što predstavlja rast od 46,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Xiaomijeva globalna baza korisnika interneta nastavila se brzo širiti. U ožujku 2021. godine MAU MIUI-a povećao se za 28,6 posto u odnosu na prošlu godinu, na 425,3 milijuna, dok se MAU MIUI-a u kontinentalnoj Kini popeo na 118,6 milijuna, što predstavlja godišnji porast od 6,4 posto i neto dobit od 7,7 milijuna korisnika od prosinca 2020. Kako je Grupa proširila svoju ponudu internetskih usluga za TV i dosegla veću bazu upotrebe, MAU pametnih televizora i Mi Box povećali su se za 34,0 posto u odnosu na prošlu godinu u tromjesečju. U međuvremenu, podržano kontinuiranim rastom pretplatnika TV usluga putem interneta, broj pretplatnika s TV usluge povećao se 8,2 posto u odnosu na prošlu godinu, na 4,7 milijuna na dan 31. ožujka 2021. godine.

Prihodi od internetskih usluga u inozemstvu porasli su za 50,0 posto u odnosu na prošlu godinu, na 0,9 milijardi RMB. Naša internetska baza korisnika nastavila se širiti na ključnim inozemnim tržištima, a MAU MIUI-a povećao se za 95,5 posto u odnosu na prošlu godinu u zapadnoj Europi. Ubuduće će Grupa dodatno diverzificirati ponudu internetskih usluga u inozemstvu i poboljšati korisničko iskustvo dok će potaknuti rast poslovanja s internetskim uslugama u inozemstvu.

U prvom tromjesečju 2021. Xiaomijevi prihodi s prekomorskih tržišta povećali su se za 50,6 posto u odnosu na prošlu godinu, na 37,4 milijarde RMB. Prema Canalysu, tržišni udio Xiaomija u prvom tromjesečju svrstao se među pet najboljih tvrtki za pametne telefone u pogledu isporuka u 62 zemlje i regije na globalnoj razini te postao broj jedan u 12 zemalja i regija.

Xiaomi je dodatno poboljšao svoje konkurentno pozicioniranje na ključnim tržištima. Prema Canalysu, u prvom tromjesečju 2021. godine Xiaomi je prvi put u Europi rangiran među prva dva, nakon 85,1 posto povećanja isporuka pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu, što nam omogućava zadržavanje tržišnog udjela od 22,7 posto.

Drugo tromjesečje zaredom Xiaomi je zauzeo prvo mjesto u Istočnoj Europi jer su isporuke pametnih telefona povećane za 81,8 posto u odnosu na prošlu godinu i dosegnule su 32,5 posto tržišnog udjela. Xiaomi je također prvi put u Rusiji zauzeo prvo mjesto s tržišnim udjelom od 32,1 posto.

Xiaomi je zadržao svoju top 3 poziciju u zapadnoj Europi jer se tržišni udio povećao na 16,6 posto nakon 89,3 posto povećanja isporuka pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu. Xiaomi je peti put zaredom zauzela prvo mjesto u Španjolskoj nakon što je ostvario 35,1 posto tržišnog udjela. Uz to, tržišna je pozicija Xiaomija porasla na drugo mjesto u Italiji, a zadržao je 3. mjesto u Njemačkoj i Francuskoj i po prvi put ušao među prvih 5 u Velikoj Britaniji, sve sa stopom rasta pošiljaka većim od 90 posto u odnosu na prošlu godinu. godina. Štoviše, Xiaomi je 14. put zaredom u Indiji zauzeo prvo mjesto po isporukama pametnih telefona gdje ima tržišni udio od 28,3 posto

Xiaomi je nastavio snažan zamah rasta na novim tržištima. Prema Canalysu, njegova je pozicija u Latinskoj Americi dosegnula treće mjesto jer su se isporuke pametnih telefona povećale za 161,7 posto u odnosu na prošlu godinu i dostigle 11,5 posto tržišnog udjela. Uz to, Xiaomi je zauzeo 3. mjesto na Bliskom istoku jer su isporuke pametnih telefona porasle 87,8 posto u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu je Xiaomi zauzeo 4. mjesto u Africi jer su isporuke pametnih telefona porasle za 191,0 posto u odnosu na prošlu godinu.

Xiaomijeva neumorna potraga za vrhunskom tehnologijom i inovacijama čini temelj razvoja i rasta. U prvom tromjesečju 2021. Xiaomi je zabilježio 3 milijarde RMB troškova istraživanja i razvoja, što predstavlja rast od 61,0 posto u odnosu na prošlu godinu. Xiaomi omogućuje povećanu izdržljivost, superbrze mogućnosti punjenja i solidnije performanse proizvoda. Te su inovacije dokaz kontinuiranih napora u istraživanju i pomicanju granica tehnoloških inovacija. Krećući se naprijed, Xiaomi će i dalje biti posvećen povećanju ulaganja u istraživanje i razvoj i zapošljavanju globalnih tehnoloških talenata za neumorno provođenje inovacija u osnovnim tehnologijama, kao i pametnoj proizvodnji.

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.