U trećem kvartalu pad prodaje pametnih telefona 16 posto

U trećem kvartalu pad prodaje pametnih telefona 16 posto
DepositPhotos

Europsko tržište pametnih telefona nastavilo je patiti od pogoršanja gospodarske klime i stalne geopolitičke neizvjesnosti s padom isporuka za 16 posto na godišnjoj razini u trećem kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. Međutim, Appleovo lansiranje iPhonea 14 i značajan poticaj Xiaomija i Realmea u Rusiji pomogli su porastu isporuka za 4% u usporedbi s prethodnim kvartalom.

“Potroščka klima u Europi još uvijek je sumorna. Slabija potražnja potrošača za skupim uređajima, pogoršana problemima s opskrbom povezanima s karantinom u Kini, značila je da Appleovo lansiranje iPhonea 14 nije bilo tako snažno kao što se očekivalo, što je pomoglo Samsungu da ostane na prvom mjestu. Za neke prodavače ipak je bilo dobrih vijesti.

Isporuke Xiaomija i Realmea u istočnoj Europi značajno su porasle jer su obojica nastojali iskoristiti daljnju službenu odsutnost Applea i Samsunga s ruskog tržišta.

Ovaj rast je pomogao Xiaomiju da prestigne Apple kao drugi proizvođač originalne opreme za pametne telefone u Europi, dok je realme postao četvrti najveći proizvođač originalne opreme za pametne telefone u regiji po prvi put ikad zahvaljujući vrlo teškom kvartalu za OPPO,“ rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora Counterpoint Researcha.

„S punom snagom lansiranja najnovijeg iPhonea koja se osjetila u četvrtom tromjesečju, vjerojatna su daljnja poboljšanja u narednom kvartalu. Međutim, očekivanja teške zime ograničit će potražnju potrošača, a budući da se neki proizvođači originalne opreme suočavaju s izazovom viška zaliha, isporuke vjerojatno neće dosegnuti prošlogodišnje razine, a kamoli razine prije pandemije", zaključuje Stryjak.