U 2014 se nastavlja rast i razvoj zaslona za mobilne uređaje

U 2014 se nastavlja rast i razvoj zaslona za mobilne uređaje

Foto: Fotolia

Zasloni s vremenom postaju sve bolji i bolji,a sve zahvaljujući ogromnom napretku u tehnologiji. S dolaskom Appleovog Retina zaslona s gustoćom od 490 piksela po inču, tehnologija vezana za zaslone ali i samo zasloni neprekidno se razvijaju i rastu.

Izgleda da bi 2014. mogla biti godina zaslona, u kojoj se očekuje da će mnogi pametni telefoni, kao što je kineski Vivo Xplay 3S, imati Quad HD zaslone. U ovoj godini ne samo da će rasti rezolucija zaslona, već će rasti i standardi u prikazivanju boja. Do sada smo imali priliku vidjeti puno lijepih smartphone zaslona koji prikazuju prezasićenu ili izblijeđenu boju.

Međutim, postavlja se pitanje zašto se to dogodilo? Standardna LCD tehnologija koja se koristi kod smartphone uređaja koristi bijele LED diode sa žutim fosforom, a ova kombinacija je korisna za postizanje široke palete boja, no njome se ne može postići pravi iznos zasićenosti bojom. Međutim, prošle godine na Kindle Fire HDX uređaju je predstavljena nova tehnologija zaslona, a radi se o kvantnim točkama.

Tehnologija kvantnih točkica koristi plave LED diode i pretvara svjetlo u odgovarajuću boju, te omogućuje vrlo visoku zasićenost bojama, no istovremeno ta zasićenost nije previsoka. Zasloni s tehnologijom kvantnih točkica rade na sličnom principu kao AMOLED zasloni, a razlika je u tome što se LED diode koje se koriste u kvantnim točkicama mogu iznimno precizno podesiti tijekom proizvodnog procesa, što omogućuje vrlo precizan i realan prikaz boja na telefonima.

Ako zavirimo malo u budućnost, možemo vidjeti nove tehnologije koje će povećati životni vijek baterija, a jedan od takvih noviteta je IGZO (indium gallium zinc oxide) zaslon kod kojeg se korištenjem kemijskih elemenata indija, galija i cinkova oksida omogućuje elektronima 10 puta brži protok uz istovremeno smanjenje potrošnje energije. Tu su i LTPS (Low Temperature PolySilicon) LCD zasloni koji su se pojavili na Surface 2 i Kindle Fire HDX uređajima, te oni isto tako smanjuju potrošnju baterije.

Još iz kategorije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

15.11.2019. komentiraj

Huawei je službeno predstavio HUAWEI nova 5T u kolovozu, a ovaj je uređaj odmah privukao brojne gaming entuzijaste svojim 6,26-inčnim ekranom i moćnim Kirin 980 čipom. Mobitel upogonjen na EMUI 9.1 sadržava značajke koje poboljšavaju gaming iskustvo – poput Game Acceleration, Uninterrupted Gaming i AppAssistant koji ne samo da blokiraju obavijesti koje odvraćaju pozornost, već i pružaju bolju kvalitetu slike.

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.

AOC predstavio novi monitor Q27T1

AOC predstavio novi monitor Q27T1

12.11.2019. komentiraj

Kao što je najavljeno početkom ove godine, korisnici usmjereni na dizajn imaju priliku konačno na svoj radni stol staviti novi AOC Q27T1 monitor čiji dizajn potpisuje Porsche F.A Studio. Monitor od 68.6 cm (27 inča) s QHD rezolucijom IPS panela, dizajnom bez ruba i s tri strane skoro bez okvira, te jedinstvenim asimetričnim postoljem, spoj je živahnog dizajna i prvoklasne tehnologije koji posao pretvaraju u zadovoljstvo, a od sada je dostupan i u trgovinama.