U 2014 se nastavlja rast i razvoj zaslona za mobilne uređaje

U 2014 se nastavlja rast i razvoj zaslona za mobilne uređaje

Foto: Fotolia

Zasloni s vremenom postaju sve bolji i bolji,a sve zahvaljujući ogromnom napretku u tehnologiji. S dolaskom Appleovog Retina zaslona s gustoćom od 490 piksela po inču, tehnologija vezana za zaslone ali i samo zasloni neprekidno se razvijaju i rastu.

Izgleda da bi 2014. mogla biti godina zaslona, u kojoj se očekuje da će mnogi pametni telefoni, kao što je kineski Vivo Xplay 3S, imati Quad HD zaslone. U ovoj godini ne samo da će rasti rezolucija zaslona, već će rasti i standardi u prikazivanju boja. Do sada smo imali priliku vidjeti puno lijepih smartphone zaslona koji prikazuju prezasićenu ili izblijeđenu boju.

Međutim, postavlja se pitanje zašto se to dogodilo? Standardna LCD tehnologija koja se koristi kod smartphone uređaja koristi bijele LED diode sa žutim fosforom, a ova kombinacija je korisna za postizanje široke palete boja, no njome se ne može postići pravi iznos zasićenosti bojom. Međutim, prošle godine na Kindle Fire HDX uređaju je predstavljena nova tehnologija zaslona, a radi se o kvantnim točkama.

Tehnologija kvantnih točkica koristi plave LED diode i pretvara svjetlo u odgovarajuću boju, te omogućuje vrlo visoku zasićenost bojama, no istovremeno ta zasićenost nije previsoka. Zasloni s tehnologijom kvantnih točkica rade na sličnom principu kao AMOLED zasloni, a razlika je u tome što se LED diode koje se koriste u kvantnim točkicama mogu iznimno precizno podesiti tijekom proizvodnog procesa, što omogućuje vrlo precizan i realan prikaz boja na telefonima.

Ako zavirimo malo u budućnost, možemo vidjeti nove tehnologije koje će povećati životni vijek baterija, a jedan od takvih noviteta je IGZO (indium gallium zinc oxide) zaslon kod kojeg se korištenjem kemijskih elemenata indija, galija i cinkova oksida omogućuje elektronima 10 puta brži protok uz istovremeno smanjenje potrošnje energije. Tu su i LTPS (Low Temperature PolySilicon) LCD zasloni koji su se pojavili na Surface 2 i Kindle Fire HDX uređajima, te oni isto tako smanjuju potrošnju baterije.

Još iz kategorije

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

01.06.2020. komentiraj

Panasonic predstavlja novi zamjenjivi standardni objektiv sa zumom LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) utemeljen na sustavu L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra bez zrcala s jednim objektivom iz serije LUMIX S. Fokusirajući se posebno na profesionalnu upotrebu, serija LUMIX S svojim fotoaparatima i objektivima visoke kvalitete nudi beskompromisnu fotografsku izražajnost.

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.