NAPOKON POZITIVAN TREND

Tržište pametnih telefona će se oporaviti uz lagani pad 2023.

Tržište pametnih telefona će se oporaviti uz lagani pad 2023.
Depositphotos

Globalno tržište pametnih telefona nagovještava rane znakove oporavka nakon pada od 12 posto u 2022., prema Canalysu. Iako se i dalje očekuje pad isporuka za 5 posto u 2023., blaži pad ukazuje na stabilizaciju jer se neke regije ove godine vraćaju rastu.

U cijeloj 2023. bit će isporučeno 1,13 milijardi pametnih telefona, za što se očekuje rast od 4 posto kako bi dosegnulo 1,17 milijardi jedinica u 2024. Očekuje se da će tržište pametnih telefona isporučiti 1,25 milijardi jedinica u 2027., postižući CAGR (2023. do 2027.) od 2,6 posto.

"Industrija pametnih telefona očito izlazi iz najmračnijih dana, iako su isporuke i dalje preko 20 posto ispod vrhunca iz 2017.", izjavio je Toby Zhu, viši analitičar u Canalysu. “Dobra vijest je da potrošači pridaju više vrijednosti svojim uređajima nego ikad prije, s prosječnim prodajnim cijenama koje sada prelaze 440 USD u odnosu na 332 USD u 2017. Profitabilnost je u potrazi za proizvođačima hardvera koji strateški lansiraju blistave nove značajke kako bi privukli potrošače u ključni rast tržišta.”

“Oporavak pametnih telefona u 2024. potaknut će tržišta u razvoju, gdje uređaji ostaju sastavni dio povezivosti, zabave i produktivnosti”, rekao je Sanyam Chaurasia, viši analitičar u Canalysu. “Jedan od tri pametna telefona isporučena 2024. bit će kupljen u azijsko-pacifičkom području u odnosu na samo jedan od pet u 2017. Ova će regija također svjedočiti jednom od najbržih rasta od 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, potaknuto ponovnom potražnjom u Indiji, Jugoistočna Azija i Južna Azija. Kako se makroekonomski uvjeti i povjerenje potrošača stabiliziraju u tim zemljama, nadogradnja pametnih telefona će se ubrzati“, tvrdi Chaurasia.

“Mogućnosti umjetne inteligencije na uređaju imat će ograničen utjecaj na poticanje nadogradnji vrhunskih pametnih telefona 2024.”, upozorio je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu. “Očekujemo da će manje od 5 posto pametnih telefona isporučenih sljedeće godine biti opremljeno naprednim čipsetovima koji podržavaju umjetnu inteligenciju i koji mogu pokretati modele s umjetnom inteligencijom na uređaju. Rast premium pametnih telefona stao je jer je potražnja za zamjenom na razvijenim tržištima poput zapadne Europe i SAD-a i dalje slaba. Mnogi su potrošači na tim tržištima već nadogradili na vrhunske uređaje tijekom pandemije kada je diskrecijska gotovina bila u izobilju. Pravi ciklus rasta premium uređaja u ovim regijama vjerojatno se neće dogoditi do 2024.-2025., kada značajke umjetne inteligencije i slučajevi upotrebe postanu dovoljno uvjerljivi da motiviraju nadogradnje.”

“S poboljšanjem poslovnih uvjeta u 2024., očekuje se da će se kineski igrači poput Honora, Transsiona i Xiaomia agresivno širiti izvan Velike Kine umjesto da igraju obranu,” dodao je Zhu. “Unatoč stalnim geopolitičkim neizvjesnostima, očekuje se porast konkurencije, posebno na tržištima u nastajanju visokog rasta. Ipak, raste optimizam među kanalima, dobavljačima i opskrbnim lancem“, zaključuje Zhu.