NEZAVIDNA SITUACIJA

Što znači kad vaš Android pametni telefon više nema podršku?

Što znači kad vaš Android pametni telefon više nema podršku?
Antonio Jularić

Moderni pametni telefoni u pravilu pružaju četiri ili više godina podrške za softver, no u Android okruženju to je relativno nova pojava. Stoga, ako netko posjeduje tri ili više godina star uređaj, vjerojatno se bliži kraju podrške. Naime, prije je bilo uobičajeno da ona traje do tri godine, u nekim slučajevima i samo dvije.

Najčešće je to bilo s onima srednje ili niže klase. Ali, činjenica je da svi prije ili kasnije dođu do "softverskog kraja" pa se postavlja pitanje što s njima nakon tog trenutka.

Prva stvar koju treba primijetiti jest je li telefon dosegao kraj ciklusa ažuriranja operativnog sustava, što obično dolazi prvo, ili je proizvođač prestao pružati sigurnosna ažuriranja. Svaki od ovih scenarija ima različite implikacije za telefon.

Ažuriranja operativnog sustava uključuju nove značajke i najnoviju verziju Androida. Ta vrsta ažuriranja donosi novi izgled uređaja, sigurnosna rješenja i općenito nove mogućnosti. Kad to prestane ne treba strahovati, problemi se ne pojave preko noći. Prije svega, ne gube se funkcionalnost samo zato što uređaj nije na najnovijoj verziji Androida. Ključni softver, kao Google Pay i Play Store, ali i aplikacije trećih strana, nastavit će raditi.

Također, starije aplikacije i dalje će raditi neko vrijeme. To je tako jer developeri obično ciljaju širu bazu korisnika, a Android i dalje podržava kompatibilnost unatrag gdje god je to moguće. Ukratko, propuštanje OS ažuriranja znači da možda korisnik neće imati pristup nekim novim značajkama, ali i dalje će moći pristupiti većini, ako ne i svim, aplikacijama trećih strana te osnovnim značajkama Androida.

Ipak, u konačnici neće biti moguće instalirati neke aplikacije na prestare verzije Androida, odnosno, one starije od pet godina. No, čak je i to prilično rijedak slučaj, mnoge aplikacije i dalje podržavaju širok raspon verzija Androida. I ovdje dolazimo do sigurnosti...

Dok će Android i dalje većinom nuditi mogućnost korištenja popularnih aplikacija i na nepodržanim (starim) verzijama Androida, sigurnosne značajke prestat će dolaziti na njih pa će svaki korisnik biti u opasnosti od modernog malwarea. A to znači i veću mogućnost gubitka podataka, što može dovesti do financijske i materijalne štete.