Samsung sustiže Apple na tržištu tablet uređaja

Samsung sustiže Apple na tržištu tablet uređaja

Novi podaci koje je danas objavio Strategy Analytics pokazuju da globalno tržište tablet uređaja nastavlja sa svojim rastom, a Samsung je jedna od kompanija koja ima najviše koristi od ovog rasta. Android nastavlja svoju dominaciju an tržištu s udjelom od 62 posto, iako je Appleov iOS doživio obrat i zabilježio rast tijekom posljednjeg kvartala.

Samo u četvrtom kvartalu isporuka tablet uređaja dosegnula je brojku od 76,8 milijuna, što je povećanje od 20 posto u odnosu na isti kvartal 2012. godine. U cijeloj godini isporučeno je 227 milijuna tablet uređaja, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 33 posto.

U 2013. godini Apple je 34-postotnim udjelom u ukupnom broju isporučenih tablet uređaja uspio zadržati svoju poziciju vodećeg distributera tableta. Međutim, Samsung je napravio velik korak u smanjivanju svog zaostatka za Appleom, te je povećao svoj tržišni udio s 10 posto iz 2012. na 18 postu u 2013. godini.

Samsung se nametnuo kao tržišni lider na tržištima u Latinskoj Americi, središnjoj i istočnoj Europi, Africi i Bliskom istoku, dok je Apple tržišni lider u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi, Aziji i Pacifiku. U 2012. godini Apple je bio vodeći na svim regionalnim tržištima, međutim 2013. godinu so obilježile značajne promjene. Uz Samsung, kompanije Acer i Lenovo su također zabilježile rast svojih tržišnih udjela.

Stručnjaci smatraju da Appleovo poslovanje pati zbog njihove strategije kojom samo jednom godišnje donose osvježenja, dok Android proizvođači predstavljaju svoje nove proizvode tijekom cijele godine. Prema predviđanjima, u 2014. godini bi se trebali nastaviti sadašnji trendovi, a Samsung je već objavio da je velik dio njihove strategije za ovu godinu fokusiran na tablet uređaje.