Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Pametni zvučnici i općenito pametni uređaji za domove sve su veći hit na tržištu i to se moglo vidjeti kroz četvrti kvartal prošle godine, gdje su samo na europskom tržištu dosegli brojku od 33 milijuna isporuka, što je rast od 15,1 posto na godišnjoj razini.

Kad gledamo cijelu godinu, pokazuje IDC u svom izvješću, rast je u odnosu na 2017. godinu 23,1 posto. To znači da je isporučeno 88,8 milijuna uređaja, što je apsolutni rekord na europskom tržištu pametnih uređaja za domove. Takav rezultat može se zahvaliti većem prisustvu Amazonovih i Googleovih proizvoda na tržištu. Jer, u godinama prije prošle mnogi se od pametnih zvučnika nisu mogli pronaći u trgovinama.

Kad se pak europsko tržište pogleda detaljnije, zapadni dio je zabilježio godišnji rast od 14,4 posto, dok su središnja i istočna Europa zabilježile 22,7 posto rasta. To se tiče samo pametnih uređaja za domove, kad se radi o pametnim zvučnicima je ukupni rast u središnjoj i istočnoj Europi na rastu od 127,8 posto. Svejedno, taj dio Europe i dalje kaska za zapadom po ukupnom broju isporuka iz razloga što ne postoji podrška za jezike koji se u njima govore.

Zato Google planira do kraja ove godine omogućiti podršku za 30 jezika i to bi bio izniman korak prema naprijed. Time bi konkurencija bila ostavljena nekoliko koraka unazad jer nema slične planove, niti ima logistiku kojom bi izvela to na identičan način tako brzo. A dok konkurencija napravi sličan iskorak, Google će već biti daleko ispred.

Nije ni to sve, IDC prognozira da će do 2023. na europskom tržštu biti isporučeno 187,2 milijuna pametnih uređaja za domove s godišnjom stopom rasta od 16,1 posto. Istovremeno, pametni zvučnici bit će drugi najisporučeniji uređaji u tom području s 48 milijuna isporuka. Video sustavi ostat će i dalje najveći segment s 41,2 posto svih isporuka kad se radi o pametnim uređajima za domove.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

17.11.2019. komentiraj

Zračenje mobilnih uređaja goruća je tema otkako su se pojavili i to se nije promijenilo s razvojem pametnih telefona, zbog čega je zanimljivo vidjeti koji odašilju najmanje radioaktivnog zračenja. Uvjerljivo su ispred svih ZTE i Samsung modeli pametnih telefona.

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

15.11.2019. komentiraj

Huawei je službeno predstavio HUAWEI nova 5T u kolovozu, a ovaj je uređaj odmah privukao brojne gaming entuzijaste svojim 6,26-inčnim ekranom i moćnim Kirin 980 čipom. Mobitel upogonjen na EMUI 9.1 sadržava značajke koje poboljšavaju gaming iskustvo – poput Game Acceleration, Uninterrupted Gaming i AppAssistant koji ne samo da blokiraju obavijesti koje odvraćaju pozornost, već i pružaju bolju kvalitetu slike.

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.