Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Pametni zvučnici i općenito pametni uređaji za domove sve su veći hit na tržištu i to se moglo vidjeti kroz četvrti kvartal prošle godine, gdje su samo na europskom tržištu dosegli brojku od 33 milijuna isporuka, što je rast od 15,1 posto na godišnjoj razini.

Kad gledamo cijelu godinu, pokazuje IDC u svom izvješću, rast je u odnosu na 2017. godinu 23,1 posto. To znači da je isporučeno 88,8 milijuna uređaja, što je apsolutni rekord na europskom tržištu pametnih uređaja za domove. Takav rezultat može se zahvaliti većem prisustvu Amazonovih i Googleovih proizvoda na tržištu. Jer, u godinama prije prošle mnogi se od pametnih zvučnika nisu mogli pronaći u trgovinama.

Kad se pak europsko tržište pogleda detaljnije, zapadni dio je zabilježio godišnji rast od 14,4 posto, dok su središnja i istočna Europa zabilježile 22,7 posto rasta. To se tiče samo pametnih uređaja za domove, kad se radi o pametnim zvučnicima je ukupni rast u središnjoj i istočnoj Europi na rastu od 127,8 posto. Svejedno, taj dio Europe i dalje kaska za zapadom po ukupnom broju isporuka iz razloga što ne postoji podrška za jezike koji se u njima govore.

Zato Google planira do kraja ove godine omogućiti podršku za 30 jezika i to bi bio izniman korak prema naprijed. Time bi konkurencija bila ostavljena nekoliko koraka unazad jer nema slične planove, niti ima logistiku kojom bi izvela to na identičan način tako brzo. A dok konkurencija napravi sličan iskorak, Google će već biti daleko ispred.

Nije ni to sve, IDC prognozira da će do 2023. na europskom tržštu biti isporučeno 187,2 milijuna pametnih uređaja za domove s godišnjom stopom rasta od 16,1 posto. Istovremeno, pametni zvučnici bit će drugi najisporučeniji uređaji u tom području s 48 milijuna isporuka. Video sustavi ostat će i dalje najveći segment s 41,2 posto svih isporuka kad se radi o pametnim uređajima za domove.

Još iz kategorije

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

19.02.2020. komentiraj

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

17.02.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics je na Samsung Forumu, koji se održao u Mediteranskom konferencijskom centru u gradu Valleta na Malti, predstavio svoje najnovije televizore i audio uređaje za područje Europe u 2020. godini. Među njima su Q950TS QLED 8K televizor te proširena ponuda QLED 8K i 4K uređaja te MicroLED, Lifestyle televizora.

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

16.02.2020. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.