Pozitivna predviđanja za Appleov iWatch

Pozitivna predviđanja za Appleov iWatch

Tijekom prošlomjesečnog predstavljanja poslovnih rezultata, Appleov izvršni direktor Tim Cook je spomenuo sasvim novu kategoriju proizvoda. Analitičarka kompanije Morgan Stanley Katy Huberty navodi da se ovdje najvjerojatnije radi o kategoriji nosivih uređaja.

Već duže vrijeme stižu izvješća i glasine o Appleovom smartwatch uređaju. Ako takav uređaj ugleda svjetlost dana u ovoj godini, Huberty predviđa da bi Apple od prodaje takvog uređaja mogao ostvariti 17,5 milijardi dolara prihoda u prvih 12 mjeseci. Do ovako visokih prihoda analitičarka je stigla uzimajući u obzir pretpostavljenu cijenu od 299 dolara i temeljem pretpostavke da će najviše kupaca smartwatch uređaja biti iz iPad baze klijenata.

Usporedbe radi, iPad je generirao 12 milijardi, a iPhone 2,5 milijardi dolara prihoda u prvih 12 mjeseci prodaje. Međutim, zbog ograničenosti u opskrbi, analitičarka predviđa da bi iWatch u prvoj godini mogao generirati između 12 i 14 milijardi dolara prihoda, što bi predstavljalo 6 do 10 posto veće prihode za Apple u 2015. godini. Analitičarka pretpostavlja da će iWatch uglavnom biti prihvaćen kao sporedan uređaj, te će se najviše prodavati unutar postojeće baze iPad kupaca.