Potražnja za pametnim satovima u zadnjih godinu dana skočila za 47 posto

Potražnja za pametnim satovima u zadnjih godinu dana skočila za 47 posto

Isporuke pametnih satova na globalnoj razini porasle su za 47 posto na godišnjoj razini i dosegle 18 milijuna jedinica tijekom drugog kvartala, navodi Strategy Analytics.

Naravno, Apple Watch zadržao je prvu poziciju s 52 posto udjela na tržištu satova, slijedi Samsung s 11 posto, a odmah iza je Garmin s osam posto.

Zanimljivost je da isporuke pametnih satova diljem svijeta rastu najbržim tempom od 2018., a rast se vratio na razinu prije pandemije. Glavni pokretač takve situacije još uvijek su rekreacija i zdravlje, na što proizvođači itekako paze pa uvrštavaju ponudu tog tipa u uređaje.

"Procjenjujemo da je Apple Watch isporučio 9,5 milijuna jedinica diljem svijeta u drugom kvartalu, što je 46 posto više no u istom razdoblju lani. To znači da Apple još uvijek posjeduje polovicu tržišta i drži konkurenciju podalje od sebe, što je slučaj otkako su "izašli" na tržište", navode u Strategy Analyticsu te dodaju:

"Apple Watch Series 6 danas je daleko najpopularniji model pametnih satova na svijetu zbog spoja elegantnog dizajna, dobre upotrebljivosti na malom ekranu i sve većeg portfelja aplikacija za zdravlje i fitnes.

Samsung je u pak drugom kvartalu isporučio dva milijuna uređaja diljem svijeta, što je rast od 54 posto na godišnjoj razini i dovoljno je za 11 posto udjela na tržištu. Garmin ih je isporučio 1,5 milijuna te zabilježio rast od 25 posto, ali i pao u smislu udjela s deset na osam posto tijekom 12 mjeseci.

Zaključak cijele priže jest da tržište pametnih satova doživljava polodne trenutke. Posebno jer ono najbolje tek slijedi sad uoči blagdanskog perioda, kad sve najjače kompanije ili izbacuju ili su izbacile ono najbolje što mogu ponuditi. Pod time se misli na Apple Watch 7 i Samsung Galaxy Watch 4 u prvom redu, ali ne treba zanemariti Oppo ili Xiaomi, koji su zbog mogućnosti u odnosu na cijenu jako primamljivi.