Očekuje se nagli rast uređaja s QHD i UHD zaslonima

Očekuje se nagli rast uređaja s QHD i UHD zaslonima

Foto: Fotolia

Nije nikakva tajna da su QHD 2K, pa čak i UHD 4k zasloni za naše mobilne uređaje već u razvoju, no novost je da su Samsung i Vivo već proizveli QHD 2K zaslone. Kompanija Vivo je već objavila da imaju smartphone s QHD 2K zaslonom koji je spreman za prodaju, a nosit će naziv XPlay 3S i imat će zaslon s 490 piksela po inču, a prema objavljenoj fotografiji zaslon izgleda poprilično zapanjujuće.

Globalna isporuka smartphone uređaja i dalje raste svake godine, te se očekuje da će globalna isporuka do 2014. doseći 1,2 milijarde jedinica, a do 2017. godine bi se taj broj mogao povećati na 1,7 milijardi. Iako će entry-level smartphone uređaji, čija je cijena niža od 200 dolara, činiti 35-postotni udio u ukupnoj isporuci smartphone uređaja u 2014. godini, prosječna rezolucija zaslona u cijeloj ovoj priči i dalje nastavlja rasti.

Postavlja se pitanje da li zaista postoji potreba za zaslonima ovakvog kalibra na smartphone ili tablet uređajima, kada ljudsko oko jedva da može primijetiti razlike na 300 ili više piksela po inču. Kakav god odgovor bio, smartphone uređaji s novim zaslonima su nam vrlo blizu, a mogli bi ih vidjeti već i u 2014. godini.

Kako navodi DigiTimes, očekuje se da će smartphone uređaji s HD i Full HD zaslonima u 2014. godini dosegnuti brojku od 570 milijuna,te se procjenjuje da će isporuka Quad HD zaslona u 2014. dosegnuti 41 milijun jedinica, dok se za 2015. godinu predviđa isporuka od 23 milijuna.

AU Optronics, JDI, Samsung Display, i drugi proizvođači zaslona već imaju Quad HD zaslone u proizvodima,te imaju potrebne grafičke procesore koji mogu podržati tako veliku rezoluciju. Jedan od najvećih problema za smartphone korisnike je trajanje baterije, a zaslon je obično najveći potrošač. Nije nikakva tajna da veća gustoća i svjetlina povećavaju potrošnju baterije.

Međutim, viša analitičarka za smartphone uređaje Tina Teng navodi da je rast high-end telefona sa zaslonima visoke rezolucije potaknut sve pristupačnijim aplikacijskim procesorima, koji uz povećanu proizvodnju zaslona visoke rezolucije omogućuju smartphone proizvođačima da korisnicima ponude mobilne uređaje s višom rezolucijom zaslona i manjom potrošnjom baterije po nižim cijenama.

Još iz kategorije

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

03.06.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je odlučio odgoditi zakazano predstavljanje PlayStation 5 igara, izjavivši kako ovo nije vrijeme za slavlje – nagovještavajući na proteste koji se trenutno održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

02.06.2020. komentiraj

Huawei MatePad Pro, flagship tablet predstavljen krajem veljače u Barceloni, odsad je dostupan i na hrvatskom tržištu. Tablet koji se odlikuje vrhunskim dizajnom i moćnim preformansama, dostupan je u prednarudžbi od 1. lipnja kod ovlaštenih distributera. Korisnici koji se u prva dva tjedna odluče prednaručiti tablet, na poklon će dobiti M-pencil stylus i pripadajuću Smart Magnetic tipkovnicu, ističu u Huaweiju.

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.