SPONZORIRANO

Nova školska godina – kako ubrzati računalo svog djeteta

Nova školska godina – kako ubrzati računalo svog djeteta
Shutterstock

Nova školska godina je stigla. To je važan trenutak i za djecu i za roditelje, koji vjerojatno već razmišljaju o tome kako najbolje pripremiti dijete za školu. Sada je, osim udžbenika, bilježnica i olovaka, računalo jednako važno. Uz njegovu će pomoć vaše dijete pisati eseje, dovršavati domaće zadaće i komunicirati s nastavnicima poslije nastave. Kako biste im olakšali učenje, obratite pozornost na elemente koji utječu na brzinu računala i praktičnost, kao što je tvrdi disk.

Zašto biste trebali razmotriti zamjenu tvrdog diska? Mnogi se učenici za vrijeme školske godine muče sa sporim programima ili manjkom prostora za pohranu dodatnih Gb materijala za učenje. Djeca često kažu da trebaju novo računalo, no to, srećom, nije potrebno. Jednostavno zamijenite tvrdi disk, koji određuje brzinu pokretanja instaliranih programa na računalu. Tako ne morate kupovati novo računalo, možete uštedjeti i poboljšati rad starog računala.

Kao prvo, ako računalo i dalje ima HDD, zamijenite ga SSD-om. Informacije o postojećem tvrdom disku dostupne su u Upravitelju uređaja (Device Manager) do kojeg brzo možete doći klikom na dugme Start u sustavu Windows. U prozoru koji se otvori nalazi se popis svih komponenti računala, uključujući odjeljak Pogoni (Disk Drives). Kada proširite tu kategoriju, prikazat će se popis trenutačno instaliranih tvrdih diskova.

Ako matična ploča podržava instalaciju sučelja s tehnologijom NVMe (Non-Volatile Memory Express), to bi bio najbolji izbor koji će uvelike poboljšati rad računala. Odličan je izbor Samsung SSD NVMe 980, čiji model PRO postiže brzinu sekvencijalnog čitanja do 7000 MB/s i brzinu sekvencijalnog pisanja do 5100 MB/s te Samsung SSD NVMe 990 PRO s brzinom sekvencijalnog čitanja do 7450 MB/s i brzinom sekvencijalnog pisanja do 6900 MB/s. U usporedbi sa standardnim pogonima SATA SSD te su brzine približno 12 puta veće. To je ogromna razlika zahvaljujući kojoj su ti pogoni savršeni ne samo za školsku i uredsku primjenu nego i za zahtjevnije programe, kako bi vaše dijete moglo istražiti sve što ga zanima, kao što su uređivanje videozapisa i grafički dizajn.

Ako vaše računalo ne podržava tehnologiju NVMe, bez brige. Standardni pogoni SATA SSD imaju brzinu sekvencijalnog čitanja od 560 MB/s i brzinu sekvencijalnog pisanja od 530 MB/s, a HDD-ovi imaju brzinu čitanja od 150 MB/s i brzinu pisanja od 130 MB/s. To je četiri puta brže te će zamjena diska HDD diskom SATA SSD udahnuti novi život vašem računalu. Razmislite o modelima Samsung 870 EVO, na koji možete pohraniti do 4 TB podataka ili Samsung 870 QVO, koji podiže kapacitet do 8 TB. Brži pogon većeg kapaciteta bit će koristan za školske projekte, ali i tijekom praznika – djeca će sigurno biti sretna jer će moći brzo pokrenuti svoje omiljene igre.

Ne brinite se ako se zamjena sklopovlja čini kompleksnom. Kada kupujete novi pogon ne morate sastaviti novo računalo, samo trebate staviti pogon na predviđeno mjesto za njega. Nakon toga pokrenite Samsungov namjenski program Samsung Magician. Tim softverom možete jednostavno i sigurno instalirati novi pogon i prenijeti sve najvažnije podatke sa staroga. Možete preuzeti besplatan softver s mrežnog mjesta proizvođača: https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/ 

Zamjenom pogona primjetno ćete olakšati učenje i uštedjeti novac, što je važno kada se pripremate za novu školsku godinu i nabavljate školski pribor. Vidite, ako zamijenite samo jednu komponentu možete značajno ubrzati rad računala i dijete će ga moći upotrebljavati godinama, a učenje će postati užitak.