SVE SE MOŽE POPRAVITI

Nemojte mijenjati staro računalo, ugradite u njega SSD i produžite mu život

Nemojte mijenjati staro računalo, ugradite u njega SSD i produžite mu život
Depositphotos

Živimo u vremenima kad prostora za rastrošnost više nema, barem ne one nepotrebne. To podrazumijeva i računala, koja nije potrebno mijenjati čak i ako su u nekom općenitom smislu označena kao "stara".

Naime, PC tržište samo po sebi sugerira da se potražnja uvelike smanjila unazad godinu do dvije, pad na kvartalnoj i godišnjoj razini je između 10 i 15 posto, proizvođači su u blagoj panici, no činjenica je da su pandemijske godine bile iznad svih očekivanja pa se sad uspostavlja ravnoteža.

I to baš u trenucima kad nastupa inflacija zbog invazije Rusije na Ukrajinu, koja traje već osam mjeseci. Dakle, vratimo se na početak - prostora za rastrošnost nema. Gledate u svoje staro računalo, koje sve se sve sporije pokreće, sve više "trza" kad mora obaviti neke zahtjevnije zadatke, i mislite si da jednostavno morate kupiti novo. Ne morate...

Ono što stručnjaci navode jest da sve što trebate jest oko stotinu dolara ili otprilike 80€ ulaganja - u SSD disk. S njim će se osjetiti znatnije ubrzanje, ponekad do 30 posto u odnosu na stanje koje postoji s HDD diskom.

Ako je i tih 80€ previše, može se i s dvostruko manje, ali umjesto diska od 1TB, trebate se zadovoljiti onim od otprilike 480GB. Riješit ćete si mnogo problema, SSD je uistinu jasno vidljiv skok u odnosu na HDD. Pritom se misli na samo pokretanje operativnog sustava, rad u njemu, rad s aplikacijama, surfanje... Bilo što. Tek ćete "probleme" možda osjetiti u smislu pohrane podataka, ali za to postoji stari HDD disk, kojeg samo treba ukloniti s onog preko kojeg se "boota" sustav.

Naravno, treba imati na umu da se AAA naslovi videoigara svejedno neće moći pokretati, kao što neće biti moguće ni izvoditi radnje koje se tiču umjetne inteligencije, strojnog učenja ili zahtjevnog video editinga, no za neometan i suveren svakodnevni rad, ova promjena bit će dovoljna. I uštedjet će vam mnogo novca!