MWC 2016: HP predstavio Elite X3, vrhunski pametni telefon baziran na Windows 10

MWC 2016: HP predstavio Elite X3, vrhunski pametni telefon baziran na Windows 10

Foto: HP

Prestižni Mobile World Congress u Barceloni žestoko je počeo i već smo vidjeli razne novitete, no ono što je pred nama sasvim sigurno je u najmanju ruku jednako uzbudljivo. Primjerice, koga ne uzbuđuje Windows pametni telefon iza kojeg stoji HP?

Sasvim sigurno rijetke jer riječ je o impozantnom uređaju, s istim takvim specifikacijama. Nazivaju ga Elite x3, zaslon mu je šest inča, ima četverojezgreni Snapdragon 820 procesor s jezgrom od 2,15 GHz, radna memorija je 4GB, uz to ima 64GB kapacitet i microSD može dodati ekstra do 2TB prostora!

Ako vas sve ovo nije ostavilo bez teksta, tu je stražnja kamera od 16 megapiksela, prednja od osam megapiksela, USB-C konekcija, senzori za otisak prsta i oka. Ujedno, uređaj je vodootporan i može biti pod vodom na dubini do jednog metra čak pola sata. Naravno, ne treba posebno napominjati da je uređaj otporan i na prašinu. Uz sve to, baterija ima 4150 mAh i osigurava da Elite x3 traje poprilično dugo.

Netko se može pitati i zašto se HP odlučio za Windows operativni sustav, ali odgovori su jednostavni. Naime, Android tržište je jako zasićeno i teško se na njemu probiti "novim igračima", no na tržištu koje čini samo 1,6 posto udjela pokušaj proboja daleko je jednostavniji i realniji. A s ovim specifikacijama sigurno će izazvati pažnju. Mnogo veću nego modularni pametni telefon koji je u Barceloni predstavio LG. Jednostavno, na Android tržištu jako je malo prostora i konkurencija je neumoljiva, zbog čega bi Microsoft mogao profitirati.

Ali i HP koji je omogućio Continuum na Elite 3x te sad samo treba dočekati Windows 10 za mobilne uređaje. I sigurno je da će skromna Lumia 650 od strane Microsofta kraj ovog uređaja izgledati još skromnije. No ako i izgube na svojim uređajima dobit će ako HP uspije jer će njihovim stopama sasvim sigurno i drugi proizvođači nezadovoljni situacijom na Android tržištu.

Nažalost, cijena i datum izlaska za Elite 3x na tržište nisu još poznati.

Još iz kategorije

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

19.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje je predočio Strategy Analytics. Ukupno, riječ je o 14,2 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple Watch s njih 6,8 milijuna i rastom od 51 posto na godišnjoj razini.

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

19.11.2019. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.