MWC 2016: HP predstavio Elite X3, vrhunski pametni telefon baziran na Windows 10

MWC 2016: HP predstavio Elite X3, vrhunski pametni telefon baziran na Windows 10
HP

Prestižni Mobile World Congress u Barceloni žestoko je počeo i već smo vidjeli razne novitete, no ono što je pred nama sasvim sigurno je u najmanju ruku jednako uzbudljivo. Primjerice, koga ne uzbuđuje Windows pametni telefon iza kojeg stoji HP?

Sasvim sigurno rijetke jer riječ je o impozantnom uređaju, s istim takvim specifikacijama. Nazivaju ga Elite x3, zaslon mu je šest inča, ima četverojezgreni Snapdragon 820 procesor s jezgrom od 2,15 GHz, radna memorija je 4GB, uz to ima 64GB kapacitet i microSD može dodati ekstra do 2TB prostora!

Ako vas sve ovo nije ostavilo bez teksta, tu je stražnja kamera od 16 megapiksela, prednja od osam megapiksela, USB-C konekcija, senzori za otisak prsta i oka. Ujedno, uređaj je vodootporan i može biti pod vodom na dubini do jednog metra čak pola sata. Naravno, ne treba posebno napominjati da je uređaj otporan i na prašinu. Uz sve to, baterija ima 4150 mAh i osigurava da Elite x3 traje poprilično dugo.

Netko se može pitati i zašto se HP odlučio za Windows operativni sustav, ali odgovori su jednostavni. Naime, Android tržište je jako zasićeno i teško se na njemu probiti "novim igračima", no na tržištu koje čini samo 1,6 posto udjela pokušaj proboja daleko je jednostavniji i realniji. A s ovim specifikacijama sigurno će izazvati pažnju. Mnogo veću nego modularni pametni telefon koji je u Barceloni predstavio LG. Jednostavno, na Android tržištu jako je malo prostora i konkurencija je neumoljiva, zbog čega bi Microsoft mogao profitirati.

Ali i HP koji je omogućio Continuum na Elite 3x te sad samo treba dočekati Windows 10 za mobilne uređaje. I sigurno je da će skromna Lumia 650 od strane Microsofta kraj ovog uređaja izgledati još skromnije. No ako i izgube na svojim uređajima dobit će ako HP uspije jer će njihovim stopama sasvim sigurno i drugi proizvođači nezadovoljni situacijom na Android tržištu.

Nažalost, cijena i datum izlaska za Elite 3x na tržište nisu još poznati.