Mobilni korisnici u 2021. dnevno potrošili preko 350 milijuna dolara na igre i aplikacije

Mobilni korisnici u 2021. dnevno potrošili preko 350 milijuna dolara na igre i aplikacije

Foto: Antonio Jularić

Pametni telefoni i dalje nastavljaju generirati prihode u više smjerova, što se posebno tiče aplikacija i to pokazuju najnoviji podaci prezentirani od strane kompanije Burga. Naime, riječ je o 133 milijarde američkih dolara samo od aplikacija i igara u ovoj godini.

To se dijeli na Google Play i App Store. Ili, bolje rečeno, 85,1 milijardu dolara ostvario je Apple, a preostalih 47,9 milijardi dolara Google. Ukupni rast je 19,71 posto, ali kad se pogleda uspjeh dviju kompanija, tad je rast za App Store na 17,7 posto, a za Play Store 23,5 posto.

Što se preuzimanja tiče, situacija je obrnuta. Od ukupno 143,6 milijardi preuzetih aplikacija i igara, što je rast od samo 0,48 posto, App Store je ostvario 32,3 milijarde ili pad od 6,1 posto, a Play Store 111,3 milijarde ili 2,6 posto rasta.

Dakle, nakon svih ovih godina situacija se u svojoj biti ne mijenja. Apple očekivano ima manje preuzimanja od Googlea, odnosno, App Store od Play Storea, jer ima bitno manje korisnika, ali zato zarađuje više jer Appleovi korisnici troše više. U Googleu bi to svakako voljeli okrenuti na svoju stranu, ali da bi se to dogodilo, mora se mijenjati mentalitet korisnika, što jednostavno nije ravnoteži s njihovim izborom Androida... Ujedno, Apple ima problema s naknadom koju nameće developerima i zbog tog se u posljednje vrijeme "vuče" po sudovima i ako izgubi pa ostane bez tih standardiziranih 30 posto naknade, prihodi bi se mogli smanjiti. Ali, to su druge teme.

Kad pogledamo detaljnije situaciju u smislu prihoda i preuzimanja, bez iznenađenja, TikTok je najunosnija aplikacija, a tri milijarde dolara uprihodila je još u lipnju. Tržište su pokretale i aplikacije kao Tinder, YouTube i Disney+ te cijeli niz onih koje se tiču igara. Jer, igre bi do kraja godine trebale uprihoditi 52,3 milijarde dolara.

Ukupno, najviše preuzimanja bilježe redom TikTok, Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Telegram, Snapchat, Zoom, CapCut i Spotify.

Još iz kategorije

Google olakšava nadogradnju Play Storea

Google olakšava nadogradnju Play Storea

18.01.2022.

Google Play Store dobiva novo serversko ažuriranje koje donosi posebnu značajku za ažuriranje kompletne aplikacije, odnosno, e-trgovine kao platforme. Naziva se „Update Play Store“ i vidljiv je s najnovijom verzijom Play Storea.

Honor predstavlja Honor Magic V svoj prvi preklopni telefon

Honor predstavlja Honor Magic V svoj prvi preklopni telefon

17.01.2022.

Globalni tehnološki brend Honor predstavio je Honor Magic V, svoj prvi 5G preklopni flagship pametni telefon, koji se može pohvaliti vodećim dizajnom u industriji, revolucionarnim zaslonom i dinamičnim performansama koje pokreće potpuno novi čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, tvrde u ovom kineskom proizvođaču.

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.