40 GODINA NAKON IZLASKA

Mac više nema vodeću ulogu u Appleu

Mac više nema vodeću ulogu u Appleu
Depositphotos

Prije 40 godina, 24. siječnja 1984., Apple je izdao svoj prvi kultni proizvod, Apple Macintosh (kasnije preimenovan u Macintosh 128K). Macintosh je bio revolucionaran budući da je bio prvo sve-u-jednom računalo za masovno tržište s grafičkim korisničkim sučeljem i mišem. I dok je Mac još uvijek temelj svega što je Apple kasnije izgradio, on više ne igra vodeću ulogu u tvrtki koju je pomogao osnovati.

U fiskalnoj godini koja je završila 30. rujna 2023., tvrtka ranije poznata kao Apple Computer ostvarila je 29,4 milijarde dolara prihoda od prodaje onoga po čemu je izvorno dobila ime: računala. I dok to čini Appleov Mac posao 2023. više od četiri puta većim nego što je bio na prijelazu stoljeća, prodaja prijenosnih i stolnih računala više nije toliko ključna za ukupni uspjeh tvrtke kao što je bila. Prodaja Maca se možda povećala više od četiri puta u posljednja dva desetljeća, ali ukupna prodaja Applea povećala se gotovo 50 puta u istom razdoblju.

Dok je izdavanje prvog iMaca 1998. godine označilo početak drugog mandata Stevea Jobsa u Appleu i povratak tvrtke u formu, Mac linija nije učinila ništa više od postavljanja temelja za ono što Apple čini najvrednijom tvrtkom na svijetu dva desetljeća kasnije. Kao što ilustrira sljedeća tabela, Mac računala su postupno gubila na važnosti za Apple kako je tvrtka u prvom desetljeću 21. stoljeća predstavljala jedan hitovni proizvod za drugim (mislimo na iPod, iPhone i iPad). U 2023. prodaja Maca činila je samo 7,7 posto ukupnih Appleovih prihoda, što je pad u odnosu na 86 posto u 2000. i najniži iznos ikad.