MWC 2024

Isporuke pametnih telefona će rasti 2024.

Isporuke pametnih telefona će rasti 2024.
Depositphotos

Tijekom proteklih sedam godina, svjetsko tržište pametnih telefona smanjilo se šest puta na godišnjoj razini. Međutim, 2024. bi trebala biti godina kada će se tržište pametnih telefona vratiti u rast.

Prema novoj prognozi IDC-a, očekuje se da će isporuke pametnih telefona dosegnuti 1,20 milijardi jedinica u 2024., porast od 2,8 posto iz godine u godinu, nakon čega će uslijediti rast s niskim jednoznamenkastim znamenkama do 2028. Iako su ukupne količine još uvijek ispod razina prije pandemije, IDC vjeruje da se tržište popravilo i ide dalje od dna.

"Bio je to izazovan trčanje za tržište pametnih telefona, čak i kad se pogledaju godine koje su dovele do pandemije", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja. "Dok se svijet i dalje suočava s izazovnim makroekonomskim okruženjem, nekoliko kategorija uređaja koje se natječu za udio u novčaniku bilježe povratak u rast, uključujući osobna računala. IDC čvrsto vjeruje da će pametni telefon ostati suštinski uređaj za većinu, ali stalna povećanja cijena a poboljšana izdržljivost današnjih pametnih telefona podržava već produljeni ciklus zamjene, što će usporiti rast novih isporuka."

Ciklusi zamjene uređaja i rastuća potražnja na tržištima u razvoju svakako su ključni pokretači ukupnog oporavka tržišta, ali nedavni tehnološki razvoj donio je novu energiju u prostor pametnih telefona. Prije svega, sklopivi pametni telefoni nastavljaju brzo rasti s očekivanim godišnjim rastom od 37 posto i isporukama koje će doseći 25 milijuna u 2024. Nadalje, umjetna inteligencija je brzo postala dio rasprave o pametnim telefonima, izazivajući novo zanimanje za sljedeću generaciju AI iskustava na ručnom uređaju.

"Iako ukupne isporuke pametnih telefona ostaju ispod razine prije pandemije, dobra vijest je da su potrošači spremni platiti više za svoje telefone. To će dodatno potaknuti inovacijama u sklopivim uređajima i idejom o AI sljedeće generacije na uređaju", rekao je. Nabila Popal, direktorica istraživanja s IDC-ovim praćenjem mobilnosti i potrošačkih uređaja. "IDC predviđa da će se 2024. isporučiti 170 milijuna pametnih telefona s umjetnom inteligencijom sljedeće generacije, što predstavlja gotovo 15 posto ukupnog tržišta pametnih telefona i nadmašuje čak i osobna računala s umjetnom inteligencijom. Pametni telefoni s umjetnom inteligencijom sljedeće generacije brzo će rasti nakon 2024. kako se budu razvijali slučajevi upotrebe, a igrači u industriji nastavljaju gurati unaprijedite NPU tehnologiju. Dok će umjetna inteligencija utjecati na sve uređaje, pametni telefoni će biti uređaj koji će pokrenuti revoluciju umjetne inteligencije u svaki dom."