Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

Dakle, riječ je o launcherima koji nude prilagodbu mobilnog operativnog sustava na način koji bi odgovarao korisniku, ovisno o željama. Upravo to bila je prednost Huawei i Honor modela kroz godine iza nas, ali s rastom kompanije stvari su se promijenile. Očekivano... Jer, dok se želi pridobiti korisnike, čini se sve što treba, a kad su korisnici prisutni i kad kompanija osjeti da su odani, slijede promjene kojima ih se zadržava potpuno uz sebe.

Naravno, moguće je da se kineski div precijenio, ali to će pokazati vrijeme. Iako, ništa nije slučajno, uz prodaju više od 200 milijuna pametnih telefona u 2018., vjerojatno manji postotak njih koristi launchere. Izgubiti njih manje je bitno nego odvojiti "treću stranu" od Huawei i Honor uređaja. I nije razlog samo kontrola već i praktičnost.

Huawei i Honor postali su brendovi s imidžem koji nije poželjno kvariti, a launcheri upravo to čine. Konkretnije, određeni broj korisnika žalio se da im launcheri usporavaju uređaj, što je Huawei riješio na način da blokira kinesku verziju EMUI 9. Iako je sami potez sklon raspravi, činjenice jest da launcheri često dolaze s bloatwareom pa automatski narušavaju performanse uređaja. Tako nešto nije previše drago Huaweiju i riješilo se kako se riješilo.

Problema tih vrsti nema izvan Kine, što znači da kineski developeri launchera za EMUI 9 koriste ne baš najčišće načine pri radu, što korisnike "bombardira" oglasima i raznim app trackerima, kao i aplikacijama... Odsad to više neće biti moguće i ako su samo ti bili motivi Huaweija, tad je potez u konačnici pohvalan.

Još iz kategorije

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

25.08.2019. komentiraj

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj, a cjenovno se kreću do 7400 do 9300 kuna. Galaxy Note10, nova serija vrhunskih pametnih telefona koja spaja elegantan i tanak dizajn s moćnim značajkama performansi i produktivnosti, korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak.

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.