Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

Dakle, riječ je o launcherima koji nude prilagodbu mobilnog operativnog sustava na način koji bi odgovarao korisniku, ovisno o željama. Upravo to bila je prednost Huawei i Honor modela kroz godine iza nas, ali s rastom kompanije stvari su se promijenile. Očekivano... Jer, dok se želi pridobiti korisnike, čini se sve što treba, a kad su korisnici prisutni i kad kompanija osjeti da su odani, slijede promjene kojima ih se zadržava potpuno uz sebe.

Naravno, moguće je da se kineski div precijenio, ali to će pokazati vrijeme. Iako, ništa nije slučajno, uz prodaju više od 200 milijuna pametnih telefona u 2018., vjerojatno manji postotak njih koristi launchere. Izgubiti njih manje je bitno nego odvojiti "treću stranu" od Huawei i Honor uređaja. I nije razlog samo kontrola već i praktičnost.

Huawei i Honor postali su brendovi s imidžem koji nije poželjno kvariti, a launcheri upravo to čine. Konkretnije, određeni broj korisnika žalio se da im launcheri usporavaju uređaj, što je Huawei riješio na način da blokira kinesku verziju EMUI 9. Iako je sami potez sklon raspravi, činjenice jest da launcheri često dolaze s bloatwareom pa automatski narušavaju performanse uređaja. Tako nešto nije previše drago Huaweiju i riješilo se kako se riješilo.

Problema tih vrsti nema izvan Kine, što znači da kineski developeri launchera za EMUI 9 koriste ne baš najčišće načine pri radu, što korisnike "bombardira" oglasima i raznim app trackerima, kao i aplikacijama... Odsad to više neće biti moguće i ako su samo ti bili motivi Huaweija, tad je potez u konačnici pohvalan.

Još iz kategorije

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

19.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje je predočio Strategy Analytics. Ukupno, riječ je o 14,2 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple Watch s njih 6,8 milijuna i rastom od 51 posto na godišnjoj razini.

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

19.11.2019. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.