Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

Dakle, riječ je o launcherima koji nude prilagodbu mobilnog operativnog sustava na način koji bi odgovarao korisniku, ovisno o željama. Upravo to bila je prednost Huawei i Honor modela kroz godine iza nas, ali s rastom kompanije stvari su se promijenile. Očekivano... Jer, dok se želi pridobiti korisnike, čini se sve što treba, a kad su korisnici prisutni i kad kompanija osjeti da su odani, slijede promjene kojima ih se zadržava potpuno uz sebe.

Naravno, moguće je da se kineski div precijenio, ali to će pokazati vrijeme. Iako, ništa nije slučajno, uz prodaju više od 200 milijuna pametnih telefona u 2018., vjerojatno manji postotak njih koristi launchere. Izgubiti njih manje je bitno nego odvojiti "treću stranu" od Huawei i Honor uređaja. I nije razlog samo kontrola već i praktičnost.

Huawei i Honor postali su brendovi s imidžem koji nije poželjno kvariti, a launcheri upravo to čine. Konkretnije, određeni broj korisnika žalio se da im launcheri usporavaju uređaj, što je Huawei riješio na način da blokira kinesku verziju EMUI 9. Iako je sami potez sklon raspravi, činjenice jest da launcheri često dolaze s bloatwareom pa automatski narušavaju performanse uređaja. Tako nešto nije previše drago Huaweiju i riješilo se kako se riješilo.

Problema tih vrsti nema izvan Kine, što znači da kineski developeri launchera za EMUI 9 koriste ne baš najčišće načine pri radu, što korisnike "bombardira" oglasima i raznim app trackerima, kao i aplikacijama... Odsad to više neće biti moguće i ako su samo ti bili motivi Huaweija, tad je potez u konačnici pohvalan.

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.