Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

Dakle, riječ je o launcherima koji nude prilagodbu mobilnog operativnog sustava na način koji bi odgovarao korisniku, ovisno o željama. Upravo to bila je prednost Huawei i Honor modela kroz godine iza nas, ali s rastom kompanije stvari su se promijenile. Očekivano... Jer, dok se želi pridobiti korisnike, čini se sve što treba, a kad su korisnici prisutni i kad kompanija osjeti da su odani, slijede promjene kojima ih se zadržava potpuno uz sebe.

Naravno, moguće je da se kineski div precijenio, ali to će pokazati vrijeme. Iako, ništa nije slučajno, uz prodaju više od 200 milijuna pametnih telefona u 2018., vjerojatno manji postotak njih koristi launchere. Izgubiti njih manje je bitno nego odvojiti "treću stranu" od Huawei i Honor uređaja. I nije razlog samo kontrola već i praktičnost.

Huawei i Honor postali su brendovi s imidžem koji nije poželjno kvariti, a launcheri upravo to čine. Konkretnije, određeni broj korisnika žalio se da im launcheri usporavaju uređaj, što je Huawei riješio na način da blokira kinesku verziju EMUI 9. Iako je sami potez sklon raspravi, činjenice jest da launcheri često dolaze s bloatwareom pa automatski narušavaju performanse uređaja. Tako nešto nije previše drago Huaweiju i riješilo se kako se riješilo.

Problema tih vrsti nema izvan Kine, što znači da kineski developeri launchera za EMUI 9 koriste ne baš najčišće načine pri radu, što korisnike "bombardira" oglasima i raznim app trackerima, kao i aplikacijama... Odsad to više neće biti moguće i ako su samo ti bili motivi Huaweija, tad je potez u konačnici pohvalan.

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.