Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Foto: Dražen Tomić / Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja, stoji u najnovijem izvješću Canalysa. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Rezultati možda jesu imali veze s pandemijom koronavirusa, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh kineskog proizvođača, koji se nalazi pod američkim sankcijama pa svoje pametne telefone isporučuje bez Google Mobile Services (GMS), odnosno, bez standardnog Android operativnog sustava i svih aplikacija koje dolaze s njim. Ili, bolje rečeno, koji dolaze s Google Play Store.

Takav teret nije nimalo lak, za mnoge bi značio konačni kraj, ali za Huawei je označio očito novi početak. U Kini i njenoj okolici prodaja je postala izraženija nego ikad, kao i u zemljama istočne Europe, Afrike, Južne Amerike... Primjerice, Samsung koji ima mogućnost isporuke u cijelom svijetu, ne snalazi se tijekom koronakrize.

Ali, to je nešto dublji problem, njegova skupocjena S20 serija jednostavno nije naišla na dovoljno zanimanje tržišta i to se više ne može negirati. Sama pandemija kroz ožujak i dio travnja svakako je bila problematična za sve osim Huaweija, ali sve nakon ipak se nekako unormalilo pa se Huaweiju ne može oduzeti uspjeh ni u kojem slučaju.

Kako god, Canalys u svom izvješću navodi da je Huawei isporučio 55,8 milijuna uređaja tijekom drugog kvartala. To je zapravo pet posto slabije no prošle godine. Ali, Samsung je isporučio čak 30 posto manje i završio kvartal na 53,7 milijuna isporučenih pametnih telefona. Jasno, korejski proizvođač nije imao strategiju za situaciju koja se zbila u svijetu.

Još iz kategorije

Najiščekivaniji Samsung pametni telefon stiže u Hrvatsku

Najiščekivaniji Samsung pametni telefon stiže u Hrvatsku

18.09.2020. komentiraj

Samsung Galaxy Z Fold2 5G od 18. rujna je moguće kupiti i u Hrvatskoj. Riječ je o uređaju profinjenog dizajna, s još većim prednjim te masivnim glavnim zaslonom, koji je idealan za užurbanu svakodnevicu i multitasking tijekom cijelog dana. Na Samsung Galaxy Z Fold2 5G preklopnom pametnom telefonu dostupne su i sve Google povezane aplikacije.

Ovo su trenutni tech bestselleri!

Ovo su trenutni tech bestselleri!

18.09.2020. komentiraj

Neki novi uređaji u posljednje vrijeme okupiraju pažnju nas Hrvata. Sve do proljeća ove godine prolazili su ispod radara naših domova, a potom se samo uvukli u svačiju svakodnevicu. Oni su istovremeni rad i učenje od kuće učinili mogućima, a trenutke za odmor zabavnijima. Cijela situacija s koronom, ljeto i trenutno aktualni povratak u školu te na posao su razlozi zašto se trenutni bestselleri među uređajima naslanjaju na – uvijek nam vrlo važnu uslugu interneta.

Novi uređaji iz Huaweija stigli na domaće tržište

Novi uređaji iz Huaweija stigli na domaće tržište

16.09.2020. komentiraj

Huawei je predstavio uređaje koji će na domaće tržište doći u posljednjem kvartalu 2020. godine i to u Zagrebu, a riječ je o čak sedam vrhunskih uređaja u koje je Huawei ugradio svoje najmodernije tehnologije. Predstavljeni su novi pametni satovi, Huawei Watch GT 2 Pro i Watch Fit, Huawei MateBook X Pro u Emerald Green izdanju, dva tableta, Huawei MatePad T 10 i T 10s te dva para slušalica Huawei FreeBuds Pro i FreeLace Pro.