Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Foto: Dražen Tomić / Goran Matošević / Tomich Productions

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja, stoji u najnovijem izvješću Canalysa. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Rezultati možda jesu imali veze s pandemijom koronavirusa, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh kineskog proizvođača, koji se nalazi pod američkim sankcijama pa svoje pametne telefone isporučuje bez Google Mobile Services (GMS), odnosno, bez standardnog Android operativnog sustava i svih aplikacija koje dolaze s njim. Ili, bolje rečeno, koji dolaze s Google Play Store.

Takav teret nije nimalo lak, za mnoge bi značio konačni kraj, ali za Huawei je označio očito novi početak. U Kini i njenoj okolici prodaja je postala izraženija nego ikad, kao i u zemljama istočne Europe, Afrike, Južne Amerike... Primjerice, Samsung koji ima mogućnost isporuke u cijelom svijetu, ne snalazi se tijekom koronakrize.

Ali, to je nešto dublji problem, njegova skupocjena S20 serija jednostavno nije naišla na dovoljno zanimanje tržišta i to se više ne može negirati. Sama pandemija kroz ožujak i dio travnja svakako je bila problematična za sve osim Huaweija, ali sve nakon ipak se nekako unormalilo pa se Huaweiju ne može oduzeti uspjeh ni u kojem slučaju.

Kako god, Canalys u svom izvješću navodi da je Huawei isporučio 55,8 milijuna uređaja tijekom drugog kvartala. To je zapravo pet posto slabije no prošle godine. Ali, Samsung je isporučio čak 30 posto manje i završio kvartal na 53,7 milijuna isporučenih pametnih telefona. Jasno, korejski proizvođač nije imao strategiju za situaciju koja se zbila u svijetu.

Još iz kategorije

Uskoro nam stižu Galaxy A12 i Galaxy A02s uređaji

Uskoro nam stižu Galaxy A12 i Galaxy A02s uređaji

26.11.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy A12 i Galaxy A02s – nove pametne telefone za 2021. godinu, koji čine vrhunske inovacije još dostupnijima za svoje korisnike, tvrde u kompaniji i dodaju da oba Samsung pametna telefona dolaze s iznimno dugotrajnom baterijom, višestrukim sustavom kamera i velikim zaslonom.

XPG predstavlja kompaktno ATX srednje tower kućište STARKER

XPG predstavlja kompaktno ATX srednje tower kućište STARKER

25.11.2020. komentiraj

XPG predstavio je XPG STARKER – kompaktno srednje tower kućište s inovativnim filtrom za prašinu, okomitom VGA instalacijom i modernim industrijskim dizajnom s ARGB detaljima.

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

24.11.2020. komentiraj

Više od 140 milijuna Redmi Note uređaja prodano je na globalnoj razini, objavio je Xiaomijev podbrend Redmi na svom službenom Weibo računu. Prema podacima koje je objavila istraživačka tvrtka Omdia, cjelokupna Redmi Note 8 serija postala je druga najprodavanija serija pametnih telefona na svijetu i to u prvoj polovici 2020. godine. Ova je serija, ujedno, najprodavanija serija pametnih telefona u Kini, što dodatno potvrđuje njenu globalnu popularnost.