Hrvatskim tržištem gospodare Xiaomi, Samsung i Apple

Hrvatskim tržištem gospodare Xiaomi, Samsung i Apple

Najnoviji podaci Canalysa pokazuju kako na domaćem tržištu uvjerljivi pobjednik na tržištu pametnih telefona je Xiaomi koji u prvom kvartalu 2021. godine bilježi na godišnjoj razini rast od 65 posto. Xiaomi tako sad ima 40 posto tržišnog udjela i to 4 postotna poena više od drugoplasiranog Samsunga. Samsung na godišnjoj razini bilježi rast od 25 posto.

Treće mjesto drži Apple sa 6 posto udjela i rastom od 17 posto i on kao i Xiaomi i Samsung stabilno drži poziciju na hrvatskom tržištu. Među prva četiri najveća prodavača pametnih telefona na domaćem tržištu smjestio se HMD Global s 210 posto rasta u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

Svi ostali proizvođači bilježe pad na godišnjoj razini od čak 27 posto, a njihov udjel je svega 3 posto. Među tim ostalim prodavačima mobilnih telefona smjestio se, prema podacima Canalysa i Huawei koji je prije sankcija bio jedan od ključnih igrača na tržištu jer korisnicima očito nedostaje mogućnost korištenja Google aplikacija kao nativnih aplikacija. Huawei se ipak posljednjih mjeseci trudi da većinu najkorištenijih aplikacija prebaci u svoju trgovinu aplikacijama.

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.