Europsko tržište nosivih uređaja poraslo 28,5 posto

Europsko tržište nosivih uređaja poraslo 28,5 posto

Europsko tržište nosivih uređaja poraslo je 28,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi IDC u posljednjem izvješću i dodaje kako se radi o 21,2 milijuna isporučenih uređaja diljem Starog kontinenta.

Riječ je o drugom kvartalu i on nudi razloge za optimizam jer u trenucima pandemije koronavirusa, ljudi nisu odustali od ulaganja u pametne narukvice, satove te ostale nosive uređaje koji im mogu pomoću u svakodnevici, ponajprije ukoliko žele pratiti zdravstvenu situaciju, rekreirati se ili općenito lakše fokusirati na dan pred sobom.

Ono što posebno raduje jest činjenica da se rast odvio u trenucima narušene mogućnosti proizvodnog lanca pa je tako u Zapadnoj Europi zabilježen skok od 24,6 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Iz IDC-a navode kako su Olimpijske igre poveći razlog za tako nešto.

Osnovni nosivi uređaji u tom smislu porasli su za 21,2 posto, što uključuje i slušalice te pametne naočale, dok su pametni nosivi uređaji porasli za 39,7 posto, što ponajprije podrazumijeva pametne satove.

U središnjoj i istočnoj Europi bilježi se godišnji rast od 40,6 posto, od čega osnovni nosivi uređaji bilježe 38,4 posto rasta, a pametni 60,3 posto rasta.

Temeljem ovih brojki, IDC prognozira da će u 2025. nosivi uređaji dosegnuti 170 milijuna isporuka u Europi te da će time zabilježiti rast od 13,2 posto u periodu od pet godina.

Kad pogledamo kompletno tržište nosivih uređaja, pametni satovi čine 29,8 posto s isporukama 6,3 milijuna uređaja, što je rast od 54 posto. Apple je uvjerljivo prvi i rastao je 131 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog sniženih cijena za Watch Series 3, povećanu potražnju za Watch SE i nadogradnje sa Series 4 i 5 na Series 6.

Istovremeno, Huawei je postao lider u smislu osnovnih isporuka satova s rastom od 74,3 posto i to ponajprije popularnosti koju bilježi u Njemačkoj i Poljskoj. Garmin je na trećem mjestu s Vivoactive kolekcijom koja je osigurala da potražnja bude zadovoljena.

Pametne naočale su porasle za 8012,8 posto zbog povećanog interesa kupaca za brendovima kao Bose i Razer, a u IDC-u prognoziraju da će rast biti nastavljen i kroz nadolazeći period zbog Ray-Ban Facebook pametnih naočala.

Slušalice su dosegle 11,6 milijuna isporuka i čine 54,8 posto udjela, od čega su one "istinski bežične" najtraženije. Apple je prvi po udjelu, a slijede JBL i Xiaomi...

Još iz kategorije

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

15.01.2022.

OnePlus 10 Pro jedna je od najvećih priča CES sajma u Las Vegasu, bar što se pametnih telefona tiče. Posebno jer će sredinom siječnja biti predstavljen u Kini, a vrlo brzo nakon toga naći će se na tržištu diljem svijeta.

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

15.01.2022.

Korporacija Xiaomi je 13. siječnja primila obavijest Njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) da je BSI završio s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na Njemačku. BSI je zaključio kako ne može identificirati niti jednu nepravilnost koja bi zahtijevala daljnju istragu ili druge mjere. Konkretno, BSI nije otkrio prijenos bilo kakvih filtracijskih lista, kako je navedeno u izvornom izvješću.