Europsko tržište nosivih uređaja poraslo 28,5 posto

Europsko tržište nosivih uređaja poraslo 28,5 posto

Europsko tržište nosivih uređaja poraslo je 28,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi IDC u posljednjem izvješću i dodaje kako se radi o 21,2 milijuna isporučenih uređaja diljem Starog kontinenta.

Riječ je o drugom kvartalu i on nudi razloge za optimizam jer u trenucima pandemije koronavirusa, ljudi nisu odustali od ulaganja u pametne narukvice, satove te ostale nosive uređaje koji im mogu pomoću u svakodnevici, ponajprije ukoliko žele pratiti zdravstvenu situaciju, rekreirati se ili općenito lakše fokusirati na dan pred sobom.

Ono što posebno raduje jest činjenica da se rast odvio u trenucima narušene mogućnosti proizvodnog lanca pa je tako u Zapadnoj Europi zabilježen skok od 24,6 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Iz IDC-a navode kako su Olimpijske igre poveći razlog za tako nešto.

Osnovni nosivi uređaji u tom smislu porasli su za 21,2 posto, što uključuje i slušalice te pametne naočale, dok su pametni nosivi uređaji porasli za 39,7 posto, što ponajprije podrazumijeva pametne satove.

U središnjoj i istočnoj Europi bilježi se godišnji rast od 40,6 posto, od čega osnovni nosivi uređaji bilježe 38,4 posto rasta, a pametni 60,3 posto rasta.

Temeljem ovih brojki, IDC prognozira da će u 2025. nosivi uređaji dosegnuti 170 milijuna isporuka u Europi te da će time zabilježiti rast od 13,2 posto u periodu od pet godina.

Kad pogledamo kompletno tržište nosivih uređaja, pametni satovi čine 29,8 posto s isporukama 6,3 milijuna uređaja, što je rast od 54 posto. Apple je uvjerljivo prvi i rastao je 131 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog sniženih cijena za Watch Series 3, povećanu potražnju za Watch SE i nadogradnje sa Series 4 i 5 na Series 6.

Istovremeno, Huawei je postao lider u smislu osnovnih isporuka satova s rastom od 74,3 posto i to ponajprije popularnosti koju bilježi u Njemačkoj i Poljskoj. Garmin je na trećem mjestu s Vivoactive kolekcijom koja je osigurala da potražnja bude zadovoljena.

Pametne naočale su porasle za 8012,8 posto zbog povećanog interesa kupaca za brendovima kao Bose i Razer, a u IDC-u prognoziraju da će rast biti nastavljen i kroz nadolazeći period zbog Ray-Ban Facebook pametnih naočala.

Slušalice su dosegle 11,6 milijuna isporuka i čine 54,8 posto udjela, od čega su one "istinski bežične" najtraženije. Apple je prvi po udjelu, a slijede JBL i Xiaomi...

Još iz kategorije

Dell predstavio nova Latitude 9300 prijenosna računala

Dell predstavio nova Latitude 9300 prijenosna računala

24.06.2022.

Dell Technologies je predstavio nove Latitude uređaje temeljene na hibridnom radu, mogućnostima suradnje i kvalitetnim performansama. Novi Latitude 9330 model spaja ključne značajke hibridnog rada, povezivanja i privatnosti u 2-u-1 rješenju, a ujedno je i prvi 13-inčni uređaj iz serije 9000 i najtanji u portfelju Latitude s InfinityEdge zaslonom veličine 16:10 koji uz moćne Intel Core procesore 12. generacije pruža savršene opcije za rad u hodu.

Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon, prijenosna računala, tablet i slušalice

Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon, prijenosna računala, tablet i slušalice

23.06.2022.

Huawei na europskom događanju u Istanbulu predstavio je, kako sami tvrde,  niz vrhunskih, tehnološki naprednih proizvoda te prezentirao strategiju razvoja za nadolazeći period. Od premijerno prikazanih pametnih uređaja, posebno su se istaknula nova 16-inčna prijenosna računala MateBook D 16 & 16s, prvi tablet s E-ink ekranom MatePad Paper, novi sklopivi pametni telefon Mate Xs 2, kao i pojačanja pametnih telefona iz nova serije – nova Y70 i nova Y90 te najnoviji dodatak audio obitelji uređaja, FreeBuds Pro 2.

XPG predstavio miš za igrače ALPHA

XPG predstavio miš za igrače ALPHA

23.06.2022.

XPG se odlučio na predstavljanje novog gamerskog miša ALPHA.  Kao dobitnik nagrade za dizajn Red Dot za 2022. godinu, ovaj je miš ergonomski oblikovan, opremljen energetski učinkovitim senzorom PAW-3335 i vrhunskim sklopkama marke OMRON koje osiguravaju udobnost pri korištenju i izvrsne performanse.