PRIPREMITE SE

Cijene SSD diskova zbog Samsunga će drastično rasti iduće godine

Cijene SSD diskova zbog Samsunga će drastično rasti iduće godine
Depositphotos

Nadogradnja prostora za pohranu na računalima nikada nije bila lakša nego sada jer su cijene nekih od najboljih SSD-ova konstantno padali, ali to bi uskoro moglo završiti jer Samsung poduzima korake kako bi povećao cijene i kontrolirao razine zaliha s obzirom da su stigle na niske razine, a proizvodnja i dalje kaska.

Trendforce, tvrtka za istraživanje tržišta, podijelila je loše vijesti u nedavnom izvješću. Samsungov plan nije izravno povećati cijenu vlastitih SSD-ova, poput linija QVO i EVO. Umjesto toga, planira povećati cijene svojih NAND flash čipova, a to radi već neko vrijeme. Međutim, prethodna povećanja cijena bila su ništa u usporedbi s naglim promjenama koje ovaj put planira. Konkretnije, namjerava povećati cijene za 20 posto svaki kvartal tijekom prvog polugodišta 2024.!

Prethodne prilagodbe cijena bile su značajno manje. Samsung je podigao cijenu NAND-a za nekoliko postotaka, a zatim slijedio s povećanjima od deset do 20 posto u prethodnom kvartalu.

Iako Samsung proizvodi vlastiti NAND za SSD-ove, također isporučuje NAND drugima. Nije sam na tom tržištu, s drugim proizvođačima poput Microna i SK Hynixa kao konkurentima. Međutim, ako cijene Samsungovih NAND podložaka drastično porastu - a mogle bi porasti i do 44 posto - tada će tržište u cjelini biti pogođeno.

Treba imati na umu da ovi porasti cijena neće rezultirati enormnim cijenama za krajnje potrošače. Za njih će biti nešto manji udar, ali neki od dodatnih troškova sigurno će se prenijeti i na njih. Navodno, Samsung smanjuje proizvodnju RAM-a i NAND-a u 2024., budući da je tržište preplavljeno SSD-ovima različitih veličina. S ovim prilagodbama, mogli bismo vidjeti manje SSD-ove na prodaju, a oni koji su dostupni polako će rasti u cijeni.

Dakle, ako kupujete SSD, budite brzi. S obzirom da se brzi M.2 SSD-ovi uklapaju u većinu modernih matičnih ploča, sada bi moglo biti dobro vrijeme da ih nabavite dok su još jeftini.