Cijena GB u tvrdim diskovima nastavlja s padom

Cijena GB u tvrdim diskovima nastavlja s padom
DepositPhotos

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta višim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka. Iako, do 2025. će postati apsurdno jeftin.

Konkretnije, prema podacima Blackblazea, cijena gigabajta iznosila je 0,11 američkih dolara, već 2017. svega 0,03 dolara, da bi za disk od 16TB u 2022. cijena gigabajta bila svega 0,01 dolar.

Ne čudi da se HDD još ne miče s tržišta i da još uvijek ima podosta zainteresiranih za tu tehnologiju. Primjerice, prema podacima Trendfocusa, kroz 2021. isporučeno je 259,81 milijun hard diskova. To je oko 18 posto manje nego u 2020., no uz poveći "ali".

Kapacitet im raste. Zato ih se prodaje manje pojedinačno. Iz tog je razloga bolje pogledati kako se kreće taj dio tržišta. Ukupno, svi prodani diskovi činili su 1018,32 eksabajta.

Dapače, na 54,46 milijuna HDD-a za stolna računala i 84,42 milijuna za prijenosna računala, u prosjeku se kapacitet povećao. Ono što se može zaključiti jest da će HDD imati svoje mjesto na tržištu upravo zbog činjenice da itekako dobro koristi kao pomoćni disk. Pa tako SSD koristi za "bootanje" i pohranu osnovnih stvari na računalu, a HDD za sve ostalo. Dok SSD ne padne višestruko po tom pitanju, ne može se pričati o smrti HDD-a.

Jer, čak i komercijalno tržište još uvijek vidi njegove prednosti, ono poslovno još i više jer za potrebe servera, podatkovnih centara i velikih sustava općenito, poželjno je za nižu cijenu imati što veći kapacitet.

I tu dolazimo do prognoze Blackblazea za 2025., kad bi se gigabajt na diskovima kapaciteta 22TB i 24TB trebao kretati za isto koliko i kod onih od 16TB u 2022. - svega jedan cent!