CES 2023: Stiže nova generacija Samsungovih televizora

CES 2023: Stiže nova generacija Samsungovih televizora

Tvrtka Samsung Electronics je predstavila najnovije modele Neo QLED, MICRO LED i OLED televizora zajedno s lifestyle uređajima i dodacima uoči sajma CES 2023 koji se održava u Las Vegasu. Samsung široki portfelj ponuda pomaže korisnicima stvoriti vlastita prilagođena iskustva s uređajima koje koriste svaki dan i to uz još inteligentniju tehnologiju. Ove godine, Samsung je otišao jedan korak naprijed u svojem kontinuiranom razvoju na putu ka pojednostavljenju svakodnevnog života korisnika kroz SmartThings platformu i besprijekornu integraciju više uređaja u cjelokupni ekosustav pametnog doma, tvrde u kompaniji.

„U 2023., mi pomičemo granice inovacija kako bi ponudili korisnicima ne samo vrhunsku sliku na zaslonu, već i holističko, premium iskustvo uređaja koji su prilagođeni baš onome što trebaju i žele unutar svog povezanog doma. Sa SmartThings aplikacijom, naša napredna tehnologija je odlična i intuitivna čime stvara održiviji način života koji je svakim danom sve pristupačniji i ugodniji“, rekao je Cheolgi Kim, izvršni potpredsjednik Visual Display Business odjela u tvrtki Samsung Electronics.

Najnoviji modeli Samsung Neo QLED 8K i 4K televizora pružaju korisnicima premium mogućnosti koje su u skladu s njihovim svakodnevnim potrebama. Kvalitetu prikaza na Neo QLED televizoru pokreće napredni Samsung Neural Quantum Processor koji podržava Quantum Mini LED-lit TV s 14-bitnom obradom i AI upscaling tehnologijom, omogućavajući značajke kao što su Shape Adaptive Light Control i Real Depth Enhancer Pro za trodimenzionalni, živopisni prikaz slike.

„Neo QLED za 2023. godinu također nadilazi samo jasnu sliku. S panelom visoke rezolucije i Samsung algoritmom pokreće novu Auto HDR Remastering značajku koja koristi AI tehnologiju dubinskog učenja za analizu i primjenu High Dynamic Range (HDR) efekata u stvarnom vremenu na Standard Dynamic Range (SDR) sadržaj koji se temelji na scene-by-scene principu. To omogućuje stvaranje SDR prikaza svjetlijim i življim za maksimalni doživljaj i uranjanje u sadržaj“, tvrde u Samsungu.

Dodatno, SmartThings korisnici više ne trebaju kupovati poseban SmartThings priključak za povezivanje i kontrolu Zigbee i Thread uređaja. U 2023., SmartThings Zigbee & Matter Thread One-Chip modul bit će izravno ugrađen u Samsung uređaje. Za ultimativno iskustvo povezanosti, SmartThings platforma automatski sinkronizira uređaje za lakšu kontrolu i to ne samo Samsung uređaja, već produkta trećih strana i IoT uređaja.

Ovogodišnja MICRO LED linija nudi modele televizora u rasponu od 50 do 140 inča  kako bi korisnicima omogućili širok izbor opcija za neusporedivu kvalitetu prikaza slike na zaslonu, kao i nevjerojatan doživljaj. Zahvaljujući svojoj modularnoj prirodi, MICRO LED nije vezan oblikom, omjerom i veličinom, već se može u potpunosti prilagoditi korisniku i njegovim željama. MICRO LED dolazi bez okvira, neovisno o konfiguraciji, pa je granica između zaslona i stvarnog života gotovo nevidljiva, uglađena.

Kako bi korisnicima pružili još više mogućnosti za gledanje sadržaja, Samsung OLED linija za 2023. godinu sada je dostupna u 55, 65 i novim ultra velikim 77-inčnim modelima. Najnoviji Samsung OLED modeli dolaze s Quantum Dot tehnologijom, koja je razvijena za Neo QLED televizore, kao i Neural Quantum Processors kako bi zadržali svu snagu OLED tehnologije, dok istovremeno unaprjeđuju ograničenja u svjetlini i prikazu boja.

Proširena linija uređaja dolazi s brzinom osvježavanja od 144Hz i svim Samsung pametnim značajkama, uključujući Samsung Gaming Hub. Po prvi put ikada na OLED televizoru, Samsung OLED modeli dolaze s AMD FreeSync Premium Pro certifikatom za ultimativno OLED gejming iskustvo.

Za proširenje opcija gledanja sadržaja, Samsung nudi Samsung TV Plus platformu na svim svojim pametnim televizorima. Besplatni TV programi podržani oglasima (FAST) i video-on-demand usluge isporučuju više od 1,800 kanala na globalnoj razini, uključujući 50 privatnih i operativnih kanala, dosežući 24 zemalja i 465 milijuna uređaja diljem svijeta putem Samsung televizora i pametnih telefona. Riječ je o 100% besplatnoj platformi koja ne zahtjeva nikakva preuzimanja, pretplate ili dodatne uređaje.

„Samsung Gaming Hub, novo središte za gejming na Samsung Smart TV uređajima, nudi korisnicima neograničeni pristup tisućama njima omiljenim videoigricama od partnera kao što su Xbox, NVIDIA GeForce Now, Amazon Luna i Utomik, bez preuzimanja, ograničenja pohrane ili potrebnih konzola. Štoviše, ovo je najintuitivnije gejming iskustvo gdje korisnici mogu samo jednostavno uključiti svoj televizori i gejmati. Predstavljen prošle godine, Samsung Gaming Hub donosi nevjerojatnu kvalitetu slike i jedan potpuno novi pristup gejmingu - multitasking opcije, proširena partnerstva i 4K streaming. Gejmeri čak mogu gledati više vrsta sadržaja u isto vrijeme“, tvrde u Samsungu.

U 2023., nadogradnja GameBar 3.0 sučelja s MiniMap Sharing  i Virtual Aim Point opcijama, obogaćuje doživljaj za svaku vrstu gejmera. MiniMap Sharing omogućuje korisnicima da na bilo kojem zaslonu imaju prikaz „mini mape“ njihove videoigre, dok je Virtual Aim Point dizajniran za akcijske videoigre iz prvog lica (FPS - First-person shooter), osiguravajući uočljiviji križić za ciljanje protivnika i izvedbu savršene akcije.

Samsung Gaming Hub je također dostupan na Samsung pametnim monitorima i gejming zaslonima - uključujući Odyssey liniju uređaja. S Odyssey Ark, gejmeri mogu na temelju svoje željene orijentacije rotirati monitor vertikalno ili horizontalno te uživati u impresivnim videoigricama s 55-ičnim 1000R zakrivljenim zaslonom uz izuzetno moćan zvuk.

U 2023. Samsung predstavlja novu iteraciju svojeg laserskog projektora - The Premiere 8K. Projektor ultra kratkog dometa sada dolazi s 8K modelom, pružajući isti ultra veliki zaslon u još većoj rezoluciji. Podržava maksimalnu veličinu prikaza od 150 inča za masivni zaslon s odgovarajućom rezolucijom izvrsne kvalitete.

„U skladu s najnovijom strategijom za zaštitu okoliša predstavljenoj u 2022. godini, tvrtka Samsung ustrajno radi sa svojim partnerima i korisnicima na ekološkoj osviještenosti, pružajući širi utjecaj tijekom životnog ciklusa uređaja. Kao rezultat toga, svaki je korak više ekološki osviješten, od učinkovitijeg procesa proizvodnje do smanjenja pakiranja i promjene načina na koji korisnici koriste svoje uređaje“, pojašnjavaju u kompaniji.

Za 2023. liniju uređaja, Samsung će zamijeniti 20 posto dijelova nosača, koji se koriste za SolarCell Remote daljinski upravljač, s recikliranom plastikom iz oceana. Osim toga, glavni dijelovi ploče za napajanje koriste reciklirane aluminijske limenke i bakar čime zamjenjuju otprilike 12% originalnih korištenih materijala.

„Samsung je dizajnirao lagani kalup za injekcijsko prešanje koji zahtijeva manje materijala i sa strukturom koja se može prenamijeniti, čime se smanjuje ukupna potrošnja energije i resursa potrebnih za proizvodnju. Putem SmartThings platforme, Samsung 2023 televizori imaju podršku za AI Energy Saving Mode način rada s kojim pomažu korisnicima da uštede više energije koristeći nove opcije. SmartThings Energy usluga na televizorima pomaže i u smanjenju ugljičnog otiska s jednostavnim promjenama, kao što je automatsko prebacivanje u Energy Saving Mode način rada na određenim uređajima kada se ne koriste. Uz 3D Map View bit će lakše postići holistički pregled povezanih uređaja te implementirati ideje za uštedu energije. U 2023. godini, Samsung ekološko pakiranje dolazi s minimalnim printom tako da se i u proizvodnji troši manje tinte. Samsung će koristiti papirnatu traku kako bi smanjio upotrebu plastike u svojoj ambalaži, a uz to će i veličina pakiranja biti reducirana kako bi se smanjile ukupna emisija ugljika“, tvrde u Samsungu.

Vrhunski doživljaj zaslona upotpunjuje besprijekoran zvuk, pojašnjavaju u kompaniji i dodaju da Samsung televizori dolaze s impresivnim ugrađenim zvučnicima, ali oni također sadrže i moćne audio značajke i uređaje za stvaranje još boljeg kinematografskog iskustva gledanja sadržaja.

„U 2023., vodeći Samsung televizor i soundbar nude Sound Remastering značajku, koja koristi AI za „remasteriranje“ svakog zvučnog objekta, kako bi se osiguralo da su glasovi jasni, da zvukovi okoline u potpunosti okružuju prostoriju i da svaka komponenta ima pravilnu razinu glasnoće. Uz HW-Q990C flagship soundbar s 11.1.4 kanalnim zvukom i podrškom za Dolby Atmos, ultra-slim HW-S800B soundbar nudi moćan, impresivan Dolby Atmos zvuk iz 3.1.2 kanalnog uređaja visokog samo 40mm i dubokog 38mm. Ovaj soundbar se lako postavlja uz bilo koji televizor te uvijek nudi čist zvuk s dubokim, prodornim basom. Uz novu iteraciju harmonije između televizora i soundbara, 2023. Q-Symphony značajka pružit će znatno unaprijeđen zvuk. Tako se soundbar povezuje s televizorom i njegovom Neural Processing Unit tehnologijom za analizu audio signala i obradu svakog pojedinačnog zvuka za stvaranje više detalja nego ikad prije“, zaključuju u Samsungu.