CES 2023: Predstavljeni novi Ryzen procesori

CES 2023: Predstavljeni novi Ryzen procesori

Izvršna direktorica i predsjednica AMD-a Lisa Su predstavila je procesor serije Ryzen 7040 tvrtke tijekom svojeg govora na CES-u 2023. Ona tvrdi da je novi čip 30 posto brži od Applea i 45 posto brži od Intela.

Ryzen 7040 procesor dolazi s ugrađenim AI-em koji se temelji na konfigurabilnom akceleratoru koji je prilagođen AMD-ovom akvizicijom Xilinxa. Akcelerator se može konfigurirati u različitim aplikacijama i bit će široko raspoređen u AMD-ovom portfelju proizvoda. Namjenski motor na čipu, koji se zove Ryzen AI, sposoban je za do 12 trilijuna AI operacija u sekundi.

“Ovaj čip koristi tehnologiju procesa od četiri nanometra i ima više od 25 milijardi tranzistora, gotovo dvostruko više od naše Ryzen 6000 generacije. Serija Ryzen 7040 omogućit će više od 30 sati trajanja baterije“, rekla je Su.

Prva Ryzen 7040 prijenosna računala bit će dostupna u ožujku s više od 250 dizajna igraćih i komercijalnih prijenosnih računala koji će biti predstavljeni ove godine. Su je izjavila kako je umjetna inteligencija najvažniji megatrend budućnosti jer iskorištava snagu računarstva visokih performansi za analizu i interpretaciju golemih količina podataka kako bi otkrila obrasce i napravila predviđanja budućih ishoda. "Trebamo više računalnih motora, a to znači CPU-e, GPU-e i prilagodljive akceleratore, a mi smo jedna od rijetkih tvrtki na svijetu koja ima sve te motore", istaknula je Su.

"AMD je bio na čelu računalstva jako dugo i nastavlja biti. Sada je AMD također predvodnik AI tehnologije s Ryzenom. Sada možemo pokretati masivne modele koji su zahtijevali velike GPU-ove učinkovitije na uređajima koje pokreće AMD“, ističe Microsoftov EVP i glavni proizvodni direktor Panos Panay.

Ryzen 7040 procesori temeljeni na umjetnoj inteligenciji bit će upareni s Windows 11 operativnim sustavima ili s Windows Studios. Panay je rekao da će umjetna inteligencija pomoći u smanjenju zamućenja pozadine dok će poboljšati automatsko kadriranje i potiskivanje šuma tijekom videokonferencija kako bi se omogućila ljudskija veza.

"Ne žrtvujete trajanje baterije. U biti ne žrtvujete nikakvu izvedbu. I što to znači? To znači da se mogu povezati s ljudskim bićima bez da mi išta stoji na putu i istovremeno raditi što god želim na računalu“, zaključuje Panay.