CES 2023: Predstavljeni novi Asusovi gaming porijenosnici

CES 2023: Predstavljeni novi Asusovi gaming porijenosnici

ASUS Republic of Gamers (ROG) je danas predstavio kompletnu liniju novih gejmerskih laptopa. Očekivano, svi modeli se odlikuju najnovijim Intel i AMD procesorima, kao i NVIDIA grafičkim kartama iz RTX 40 serije, ali i znatno unaprjeđenim sistemom za hlađenje, što je kombinacija koja omogućuje odlične performanse i u realnom radu, a ne samo „na papiru“, tvrde u Asusu.

ASUS je dodatni fokus stavio i na ekrane, a kako bi kupcima olakšao izbor, umjesto kompleksnih specifikacija je odabrao da karakteristike koje odlikuju dobar gejmerski ekran objedini pod imenom Nebula Display. Tako će se ekrani u prijenosnim računalima sa Nebula stikerom odlikovati visokim frekvencijama osvježavanja, brzim odzivom, dobrim prikazom boja i jakim pozadinskim osvjetljenjem, a biće dostupni u svim ROG serijama.

Već smo spomenuli da je unapređeno hlađenje jedna od ključnih stvari kod novih ASUS gejmerskih prijenosnika, a novitet u Intelligent Cooling tehnologiji su veći hladnjak, koji se sada prostire cijelom dužinom zadnjeg dijela kućišta, i rashladni sistem sa tri ventilatora. Ovo ne samo da omogućava maksimalno iskorištenje potencijala novih procesora i grafičkih karti, nego i smanjenu buku u odnosu na prethodne modele.

Kada su performanse u pitanju, ROG Strix SCAR serija predstavlja ono najbolje što ASUS može da ponudi, pa ne čudi što su veliku pažnju privukli novi modeli. SCAR 16 i 18 imaju nešto veće dijagonale ekrana u odnosu na prethodnu generaciju, što se vidi i u samim oznakama, a odnos stranica je 16:10. Manji model će biti dostupan i u konfiguraciji sa Nebula HDR ekranom, koji se odlikuje Mini LED tehnologijom i frekvencijom osvježavanja od 240 Hz. Za razliku od SCAR modela za 2022. godinu, SCAR 16 i 18 imaju hlađenje tečnim metalom i procesora i grafičke karte. Najmoćniji modeli iz ove serije će imati Intel Core i9 13980HX procesor i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.

Već na prvi pogled je jasno da pored najnovijih komponenti,  Zephyrus M16 krase i druga unapređenja. Na poklopcu ovog elegantnog i tankog gejmerskog laptopa dominira AniMe Matrix, koji smo do sada viđali samo na manjem Zephyrus G14 modelu. Od specifikacija vredi istaći Intel Core i9 13900H CPU i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU, uz QHD Nebula HDR ekran sa Mini-LED tehnologijom i maksimalnim osvjetljenjem od čak 1100 nita. Hlađenje posjeduje iste napredne karakteristike, kao i kod SCAR modela. Manji Zephyrus G14 je takođe dobio nadogradnju kada su osnovne komponente u pitanju, ali je ovdje, za razliku od M16, u pitanju AMD CPU. Također posjeduje Nebula HDR ekran i AniMe Matrix.

Unapređenja nisu zaobišla ni jedinstvenu ROG Flow seriju izuzetno tankih i laganih gejmerskih prijenosnih uređaja. Iako se sada koriste noviji i moćniji CPU i GPU, 2023 ROG Flow X13 je manji od prethodnika, pri čemu ima veću bateriju. Novi Z13 ima čak 65% veći TGP u odnosu na prošlogodišnji model, što će se itekako pozitivno odraziti na performanse grafičke karte. Ukoliko su potrebne najbolje moguće grafičke performanse, svi novi ROG Flow modeli se mogu upariti sa XG Mobile, u kome se nalazi NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.