CES 2023: Asus predstavio svoje novitete za ovu godinu

CES 2023: Asus predstavio svoje novitete za ovu godinu

ASUS je na sajmu CES 2023. otkrio svoju najnoviju liniju proizvoda  što uključuje ASUS Spatial Vision, prvu tehnologiju 3D OLED zaslona za prijenosna računala bez naočala na svijetu, koji pruža kako sami tvrde jedinstveno vizualno i radno iskustvo za kreatore.

ASUS je također najavio svoja rješenja za kreatore uključujući prijenosna računala spremna za Windows 11 s najnovijim CPU-om Intel Core i9 HX serije 13. generacije i GPU-ovima za prijenosna računala NVIDIA GeForce RTX 40 serije.

Novi proizvodi uključuju ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604), Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ), Zenbook Pro 14 OLED (UX6404), Zenbook 14X OLED (UX3404), Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604), ProArt Display OLED PA32DCM i Zaslon ProArt PA279CRV.

Također je najavljen niz novih komercijalnih proizvoda, od kojih svaki pruža , kako sami trvrde, vrhunske performanse, svestranost i proširivost za poslovanje. Našao se tu i novi ExpertBook B9 OLED (B9403CVA) lagano i snažno komercijalno prijenosno računalo izrađeno za poslovne rukovoditelje, ASUS Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA) prijenosno računalo za namijeno gamingu. Među predstavljenim uređajima je i ASUS ExpertWiFi EBM68 usmjerivač za velike brzine i visoku sigurnost .

Predstavljeni su i novi ASUS ExpertCenter PN64-E1 i PN42, zajedno s mini računalom ASUS Chromebox 5 (CN67) — koji nudi maksimalnu izvedbu, povezivost, pohranu i mogućnosti, ističu iz ovog proizvođača.

“Dok napredujemo na ovom nevjerojatnom putu prema održivosti, kontinuirano koristimo svoje tehnološko vodstvo, strogost vođenu podacima i filozofiju usmjerenu na čovjeka,“ rekao je izvršni direktor ASUS-a S.Y. Hsu.

"Naš je cilj u konačnici stvoriti poduzeće s nultom neto mrežom koje pokreće pomak prema kružnom gospodarstvu — s odgovornim opskrbnim lancem koji stvara zajedničke vrijednosti za svakoga od nas“, zaključio je S.Y. Hsu.

Prije više od deset godina, ASUS je predstavio prvo CO2 neutralno prijenosno računalo na svijetu, nakon čega su uslijedila ASUS Bamboo serija prijenosnih računala i, nedavno, prvo poslovno prijenosno računalo s neutralnim ugljikom 2022.

Nakon ovih ranih koraka prema stvaranju bolje budućnosti, ASUS nastavlja s inovacijama i danas je predstavio neke od održivih radnji koje se poduzimaju kako bi se donijele uzbudljive inovacije koje stvaraju najsveprisutniji, najinteligentniji, najiskreniji i radosni pametni život za sve, tvrde u Asusu. Iza gamere su tu nova prijenosna računalima TUF Gaming A15/17 (FA507/707) i F15/17 (FX507/707) s procesorima do Intel Core i9-13900H ili AMD Ryzen 9 Zen 4 i najnovijim prijenosnim računalom serije GeForce RTX 40 GPU-ovi koji pružaju vrhunsku brzinu, pouzdanost i izvedbu za radosno iskustvo igranja. Svi modeli uključuju tri mjeseca Xbox Game Pass Ultimate, što omogućuje pristup stotinama visokokvalitetnih PC igara, ističu iz Asusa.

Kako sami tvrde, ove godine više od 90 posto ASUS korisničkih prijenosnih računala zadovoljit će standarde EPEAT i ENERGY STAR 8.0. Usredotočujući se na kvalitetu proizvoda, funkcionalnost, izdržljivost i mogućnost nadogradnje, ASUS osigurava dulji životni ciklus proizvoda izgradnjom proizvoda od temelja imajući na umu održivost. ASUS koristi održive materijale u proizvodnji i pakiranju proizvoda — i aktivno je nabavio i koristio 1500 tona PCR (Post-consumer reciklirane) plastike od 2017., zajedno s više od 20.000 tona recikliranog papira u 2022. Kako bi učinio više, ASUS dosljedno gura mogućnost recikliranja, što je rezultiralo više od 40 000 tona elektroničkog otpada (e-otpada) koji se reciklira posljednjih godina.

„A naši napori u pogledu održivosti tu ne prestaju. Izgradnjom izdržljivijih proizvoda, u mogućnosti smo smanjiti otpad i produžiti vijek trajanja naših prijenosnih računala, kao i osigurati korisnicima nevjerojatna iskustva, bez obzira gdje se nalazili. Zbog toga će potpuno novi modeli ASUS prijenosnih računala za široku potrošnju iz 2023. godine i nadalje proći najstrože testiranje izdržljivosti od bilo kojeg proizvoda na tržištu prijenosnih računala za široku potrošnju — izvanredno strog MIL-STD 810H američki vojni standard, temeljen na 12 metoda ispitivanja i 26 testova postupci — za isporuku dugotrajne vrijednosti, pouzdanosti i trajnosti. Uz to, ASUS je sklopio partnerstvo s Ishizuka Glassom za naše antimikrobne tretmane, koristeći svoje antimikrobno sredstvo IONPURE na odabranim proizvodima. ASUS je prvi u industriji prijenosnih računala predstavio ASUS Antimicrobial Guard Plus Silver Ion premaz, koji može spriječiti širenje 99% virusa i bakterija ― uključujući COVID-19 ― tijekom razdoblja od 24 sata. Ova tehn ologija je posebno testirana na viruse kao što su gripa A (H3N2) i H1N1; također slijedi protokole testiranja ISO 21702 i ISO 22196 kako bi se osiguralo higijenskije korisničko iskustvo“, tvrde u Asusu.

Na CES-u je Asus predstavio i nove prijenosnike ProArt Studiobook, Zenbook Pro i Vivobook Pro koji će sada dolaziti s najnovijom GeForce RTX 40 serijom GPU-a za prijenosna računala. Potpomognuti NVIDIA Studio tehnologijama za kreatore, proizvodi s NVIDIA RTX GPU-ima imaju koristi od RTX optimizacija u više od 110 kreativnih aplikacija, NVIDIA Studio Drivers za najviše razine stabilnosti i performansi u kreativnim aplikacijama i ekskluzivnih NVIDIA alata pokretanih umjetnom inteligencijom: Omniverse, Canvas, Emitiranje.

"AI se unosi u kreativne tijekove rada, vodeći umjetnike od koncepta do završetka brže nego ikad", rekao je Jason Paul, potpredsjednik i generalni direktor Studio platforme u NVIDIA-i.

“ASUS ProArt, Vivobook i Zenbook prijenosna računala, pokretana novim GPU-ovima za prijenosna računala GeForce RTX 40 serije, kombiniraju stil koji oduzima dah s performansama i pouzdanošću koja je potrebna kreatorima za pokretanje naprednih alata kao što su AI i NVIDIA Omniverse“, tvrdi Paul.

ASUS je danas također predstavio ASUS Spatial Vision, prvu na svijetu 3D OLED tehnologiju bez naočala (autostereoskopsku), koja omogućuje 3D iskustvo na prijenosnom računalu — bez potrebe za nosivim uređajima. To je moguće zahvaljujući lentikularnoj leći i naprednoj tehnologiji kamere za praćenje oka, omogućujući zaslonu da isprepleta različite slike za svako oko, što rezultira autostereoskopskom 3D slikom.

„Korisnici se također mogu bez napora prebacivati između 2D i 3D. Ova nova tehnologija može u potpunosti promijeniti tijek rada kreatora, oni će moći vidjeti detalje 3D objekata i efekata izravno na ekranu bez potrebe za pregledom fizičkih prototipova, štedeći vrijeme i novac dok njihov tijek rada čini učinkovitijim“, tvrde u Asusu.

Ovi nevjerojatni OLED zasloni nude omjer kontrasta od 1.000.000:1, vrijeme odziva od 0,2 ms i stopu osvježavanja od 120 Hz za besprijekorne vizualne prikaze - a sve to uz minimiziranje preslušavanja za glatko iskustvo gledanja. Oni također nude veliki potencijal za brzo rastuće metaverzalne aplikacije. Ova 3D OLED tehnologija bez naočala integrira se s ekskluzivnim aplikacijama u ASUS Spatial Vision Hubu, što korisnicima omogućuje gledanje 3D videa i filmova, igranje 3D igrica i uživanje u vizualizaciji 3D modela ili stvaranju sadržaja. ASUS Spatial Vision također nudi razvojne alate izgrađene na SR (Simulated Reality) našeg partnera Dimenco s pratećim materijalima i smjernicama za opremanje programera neograničenim potencijalom pokrivajući kontrolu gestama, interaktivno učenje i još mnogo toga za izgradnju vizionarskog ekosustava oko 3D tehnologija.