CES 2022: Predstavljen infotainment u novom električnom SUV-u Polestar 3

CES 2022: Predstavljen infotainment u novom električnom SUV-u Polestar 3

Foto: DepositPhotos

Električni SUV Polestar 3 pojavit će se kasnije ove godine, ali dio tehnologije koji će se naći u tom impozantnom vozilu predstavljen je već na CES sajmu u Las Vegasu.

U suradnji s Volvom, Polestar će biti "pogonjen" s Qualcomm Snapdragon hardverom i Googleovim najnovijim Android Automotive operativnim sustavom. Ujedno, dolazi sa Scalable Product Architecture 2 (SPA 2) i moći će se vidjeti u Volvo XC90.

Iz Qualcomma navode da će novi hardver pružiti mnogo kvalitetnije i brže performanse, uključujući grafiku koja se "renderira" i do deset puta brže, zajedno s ukupnom brzinom sustava koja je 2,5 puta brža od prethodnika. Obrada digitalnog audiosignala bit će također 2,5 puta brža.

Sva ova povećanja brzine sugeriraju da će novi "infotainment" sustav biti sposoban za mnogo brže performanse. Kao i do sada, sustav će sadržavati bežična ažuriranja ili OTA, kao i navigaciju putem Google Maps i Google Assistanta.

Što se Android Automotive OS tiče, razlikuje se od Android Auto jer je operativni sustav za cijelo vozilo, što znači da nije ograničen na pametni telefon, kao što je bio slučaj s dosadašnjim Googleovim sustavom za automobile.

Također, na Android Automotive treba gladati kao na dugoročni projekt, što u svom istraživanju i navodi ABI Research pa prognozira kako će upravo ta platforma biti broj jedan za automobile do 2030. Točnije, Android Automotive bi trebao nadmašiti QNX i Linux bazirane sustave kroz narednih deset godina te u konačnici dosegnuti 36 milijuna isporuka.

A prvi značajniji uspjeh očekuje se 2027., kad bi Android Automotive trebao premašiti QNX pa zatim kroz dvije godine od tog trenutka i Automotive-Grade Linux sustave također. Velika je to stvar obzirom da se Google s ovom godinom odlučio na Android Automotive pa ga u suradnji s Aptivom uspio integrirati u manji broj modela automobila.

Već sad se slobodno može zaključiti da je ova platforma namijenjena masovnom tržištu, što konkurencija zbog logističkih nedostataka ne može reći u jednakoj mjeri. S druge strane, Google može ispoštovati zahtjeve masovnog tržišta pa se nameće kao idealno rješenje u ovom segmentu.

Jer, uz sve odlike, Android Automotive je jeftiniji, brže se može implementirati i lakše se integrira. Već to je proizvođačima velika prednost u odnosu na konkurenciju i stoga ne čudi prognoza po kojoj će Android Automotive dominirati za desetak godina.

Treba spomenuti u ovom kontekstu i da će Android Automotive biti prisutan u Volvo XC40 Recharge i C40 Recharge. Što se Polestar 3 i XC90 tiče, proizvodit će se u Volvovoj tvornici u Južnoj Karolini, što znači da će ovo biti prvi Polestar model načinjen izvan Kine...

Još iz kategorije

Samsung predstavlja nove mogućnosti korištenja digitalnog ključa za automobile

Samsung predstavlja nove mogućnosti korištenja digitalnog ključa za automobile

26.05.2022.

Tvrtka Samsung Electronics i Hyundai Motor Group objavili su da će električno vozilo GV60 Genesis biti prvo koje će podržavati ultra-širokopojasne (UWB) digitalne ključeve dostupne na Galaxy uređajima. Sedam najnovijih modela Samsung Galaxy pametnih telefona će podržavati digitalni ključ koji pokreće UWB tehnologija.

Huawei predstavio novi pametni sat Watch GT 3 Pro

Huawei predstavio novi pametni sat Watch GT 3 Pro

26.05.2022.

Watch GT 3 Pro serija naslanja se na tradiciju Huawei pametnih, nosivih uređaja koji su od lansiranja 2018. godine označili prekretnicu na tržištu i tijekom godina kroz nove iteracije donijeli još više proširenih zdravstvenih i sportskih značajki te jačih performansi, ističu iz ovog kineskog proizvođača.

Periferija iz Logitecha osmišljena za najvišu razinu izvedbe

Periferija iz Logitecha osmišljena za najvišu razinu izvedbe

25.05.2022.

Digitalna transformacija je značajno utjecala na promjenu trendova u svakodnevnom poslovanju i ponašanju pa su se samim time promijenili i trendovi u svijetu uređenja radnog okruženja. Visoka razina informatičke pismenosti je postala ključna sastavnica svakog kvalitetnog i konkurentnog životopisa uslijed čega su se sati provedeni ispred računala osjetno produžili.