CES 2022: Predstavljen infotainment u novom električnom SUV-u Polestar 3

CES 2022: Predstavljen infotainment u novom električnom SUV-u Polestar 3

Foto: DepositPhotos

Električni SUV Polestar 3 pojavit će se kasnije ove godine, ali dio tehnologije koji će se naći u tom impozantnom vozilu predstavljen je već na CES sajmu u Las Vegasu.

U suradnji s Volvom, Polestar će biti "pogonjen" s Qualcomm Snapdragon hardverom i Googleovim najnovijim Android Automotive operativnim sustavom. Ujedno, dolazi sa Scalable Product Architecture 2 (SPA 2) i moći će se vidjeti u Volvo XC90.

Iz Qualcomma navode da će novi hardver pružiti mnogo kvalitetnije i brže performanse, uključujući grafiku koja se "renderira" i do deset puta brže, zajedno s ukupnom brzinom sustava koja je 2,5 puta brža od prethodnika. Obrada digitalnog audiosignala bit će također 2,5 puta brža.

Sva ova povećanja brzine sugeriraju da će novi "infotainment" sustav biti sposoban za mnogo brže performanse. Kao i do sada, sustav će sadržavati bežična ažuriranja ili OTA, kao i navigaciju putem Google Maps i Google Assistanta.

Što se Android Automotive OS tiče, razlikuje se od Android Auto jer je operativni sustav za cijelo vozilo, što znači da nije ograničen na pametni telefon, kao što je bio slučaj s dosadašnjim Googleovim sustavom za automobile.

Također, na Android Automotive treba gladati kao na dugoročni projekt, što u svom istraživanju i navodi ABI Research pa prognozira kako će upravo ta platforma biti broj jedan za automobile do 2030. Točnije, Android Automotive bi trebao nadmašiti QNX i Linux bazirane sustave kroz narednih deset godina te u konačnici dosegnuti 36 milijuna isporuka.

A prvi značajniji uspjeh očekuje se 2027., kad bi Android Automotive trebao premašiti QNX pa zatim kroz dvije godine od tog trenutka i Automotive-Grade Linux sustave također. Velika je to stvar obzirom da se Google s ovom godinom odlučio na Android Automotive pa ga u suradnji s Aptivom uspio integrirati u manji broj modela automobila.

Već sad se slobodno može zaključiti da je ova platforma namijenjena masovnom tržištu, što konkurencija zbog logističkih nedostataka ne može reći u jednakoj mjeri. S druge strane, Google može ispoštovati zahtjeve masovnog tržišta pa se nameće kao idealno rješenje u ovom segmentu.

Jer, uz sve odlike, Android Automotive je jeftiniji, brže se može implementirati i lakše se integrira. Već to je proizvođačima velika prednost u odnosu na konkurenciju i stoga ne čudi prognoza po kojoj će Android Automotive dominirati za desetak godina.

Treba spomenuti u ovom kontekstu i da će Android Automotive biti prisutan u Volvo XC40 Recharge i C40 Recharge. Što se Polestar 3 i XC90 tiče, proizvodit će se u Volvovoj tvornici u Južnoj Karolini, što znači da će ovo biti prvi Polestar model načinjen izvan Kine...

Još iz kategorije

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

15.01.2022.

OnePlus 10 Pro jedna je od najvećih priča CES sajma u Las Vegasu, bar što se pametnih telefona tiče. Posebno jer će sredinom siječnja biti predstavljen u Kini, a vrlo brzo nakon toga naći će se na tržištu diljem svijeta.

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

15.01.2022.

Korporacija Xiaomi je 13. siječnja primila obavijest Njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) da je BSI završio s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na Njemačku. BSI je zaključio kako ne može identificirati niti jednu nepravilnost koja bi zahtijevala daljnju istragu ili druge mjere. Konkretno, BSI nije otkrio prijenos bilo kakvih filtracijskih lista, kako je navedeno u izvornom izvješću.