CES 2022: Dell predstavio novi laptop XPS 13 Plus

CES 2022: Dell predstavio novi laptop XPS 13 Plus

Dell XPS 13 jedno od najboljih premium prijenosnih računala i takva situacija održava se godinama, uz nadogradnje i nove značajke, zadržavajući pritom taj primat koji je osvojio kvalitetom. A na CES sajmu u Las Vegasu stigle su sjajne vijesti od još jednoj nadogradnji modela. Iz američke su kompanije predstavili XPS 13 Plus.

Tu je novi dizajn, podosta hrabar jer je odmak od ranijih verzija, a stigle su i neke nove mogućnosti za snažnije komponente te neke vrlo zanimljive promjene na zaslonu i funkcijskim tipkama.

U Dellu ga nazivaju "minimalističkim i modernim", a ono što se može kazati jest svakako je minimalistički. Nema vidljivog touchpada, samo jedan komad "stakla" duž prednje strane uređaja. To, međutim, ne znači da touchpad ide s jednog kraja na drugi. On doista ide od vanjskog ruba jedne tipke "Alt" do vanjskog ruba druge.

Ukratko, kako se kaže, trebat će razviti malo mišićne memorije da bi se dobio osjećaj gdje točno počinje i gdje završava touchpad. U startu je to izazvalo kritike, ali svi koji su imali prilike raditi na XPS 13 Plus, slažu se da je koncept zanimljiv, ako ništa drugo.

Također, tipkovnica ide od ruba do ruba, tipke su veće i gotovo se međusobno dodiruju. Dell taj stil naziva "nultom rešetkom" (eng. zero-lattice) i podsjeća me na tipkovnicu na starom 12-inčnom MacBooku.

Zanimljivije je ono što se nalazi iznad te tipkovnice - novi red kapacitivnih funkcijskih tipki. Tako je, umjesto fizičkih funkcijskih tipki, sada postoji traka upravljana dodirom koja se može mijenjati između tipki "Fn" i tipki za upravljanje medijima. Već na prvi pogled podsjeća na Touch Bar s MacBookova.

Tako nešto u Dellu objašnjavanju na način da tako nešto ima više smisla jer se samo pomiče naprijed i natrag između dva izgleda, a ne da se mora beskonačno mijenjati kontekstualne tipke. Istini za volju, izgleda estetski jako dojmljivo, ali neće se biti lako naviknuti na izostanak tipe "Esc".

Što se zaslona tiče, bit će 4K OLED, a za procesori će biti Intelovi od 28W, što je osjetno poboljšanje u odnosu na CPU od 15W na drugim XPS 13 modelima.Težit će 1,3 kilograma i biti debeo 15,3 milimetara. Kao najveća mana jest izostanak web kamere pune HD 1080p rezolucije.

Uređaj stiže ovog probljeća i početna cijena u Sjedinjenim Američkim Državama iznosit će 1199 dolara.

Još iz kategorije

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

15.01.2022.

OnePlus 10 Pro jedna je od najvećih priča CES sajma u Las Vegasu, bar što se pametnih telefona tiče. Posebno jer će sredinom siječnja biti predstavljen u Kini, a vrlo brzo nakon toga naći će se na tržištu diljem svijeta.

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

15.01.2022.

Korporacija Xiaomi je 13. siječnja primila obavijest Njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) da je BSI završio s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na Njemačku. BSI je zaključio kako ne može identificirati niti jednu nepravilnost koja bi zahtijevala daljnju istragu ili druge mjere. Konkretno, BSI nije otkrio prijenos bilo kakvih filtracijskih lista, kako je navedeno u izvornom izvješću.