TRŽIŠTE PAMETNIH TELEFONA

Apple zbacio Samsung s globalnog trona

Apple zbacio Samsung s globalnog trona

Nakon dugih 12 godina na vrhu globalnog tržišta pametnih telefona, Samsung je 2023. prepustio prijestolje Appleu. Prema procjenama IDC-a, korejski elektronički div zabilježio je pad isporuka pametnih telefona za 13,6 posto prošle godine usred šireg usporavanja tržišta i kontinuirane diversifikacije unutar Android prostor. Posljednji put kada Samsung nije bio na vrhu bila je 2010., kada je Nokia još uvijek bila dovoljno velika da ostavi konkurenciju iza sebe.

Za Apple je to zapravo prvi put da je uspio biti na vrhu ljestvice pametnih telefona na kraju godine. Iako je proizvođač iPhonea dugo bio vodeći na tržištu u smislu profita, nikada nije bio najveći dobavljač u smislu količine - sve do sada. Unatoč usporavanju rasta pametnih telefona kao i na ostatku tržišta, Apple je ipak uspio povećati isporuke, iako skromno, 2023. Zbog toga je premium marka izuzetak među vrhunskim proizvođačima pametnih telefona, a Samsung, Xiaomi i OPPO bilježe pad isporuka iz godine u godinu.

Sveukupne isporuke pametnih telefona prošle su godine pale za 3,2 posto na 1,17 milijardi jedinica, što je najniži ukupni iznos u deset godina. Iako je taj pad "uvelike potaknut makroekonomskim izazovima i povećanim inventarom početkom godine", IDC očekuje da će se tržište pametnih telefona vratiti na rast 2024., što je stajalište podržano snažnim rastom u četvrtom kvartalu 2023.