TELEKOM TRŽIŠTE

Njemačka država traži zamjenu gotovo 50 posto baznih stanica baziranih na Huawei i ZTE opremi, a procjena troška oko 2,5 milijarde eura

Njemačka država traži zamjenu gotovo 50 posto baznih stanica baziranih na Huawei i ZTE opremi, a procjena troška oko 2,5 milijarde eura
Dražen Tomić / Tomich Productions

Novi problemi za Huawei u Njemačkoj jer telekomi imaju 50 posto baznih stanica na njihovoj opremi i kada krene zamjena zbog odluke države ona bi mogla koštati najmanje 2,5 milijarde eura za nekih 46 tisuća baznih stanica mobilnih telekom operatera Deutsche Telekoma, Vodafonea, Telefónica diljem Njemačke.

Naime, njemačka vlada izrađuje nacrt novog plana za nametanje daljnjih ograničenja korištenja kineske opreme za telekomunikacijske mreže u zemlji, navodi se u strateškom dokumentu u koji je POLITICO imao uvid.

"Očito je da postoje značajne strukturne ovisnosti o Huaweiju i ZTE-u", stoji u dokumentu. Njemačka ima "hitnu potrebu za akcijom... također kako bi spriječila drugi slučaj Nordstreama — ali u području još kritičnijih telekomunikacija s daleko ozbiljnijim posljedicama. Uostalom, 5G mobilna mreža je 'središnji živčani sustav' Njemačke kao poslovni prostor", dodaje se u dokumentu.

Berlinski dužnosnici razmatraju zahtjev da telekom operateri prestanu koristiti opremu kineskih telekom dobavljača za glavni dio (ili okosnicu) telekom mreža do 1. siječnja 2026. i da postupno ukinu oslanjanje na kineski komplet u radijskoj pristupnoj mreži (RAN), što je šira mreža jarbola i baznih stanica, u roku od tri godine.

Trenutni prijedlog njemačkog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova zahtijevao bi uklanjanje bilo koje Huawei ili ZTE tehnologije s 5G temeljnih platformi do početka 2026. i postavio bi ograničenje od 25% na kinesku opremu u mreži za prijenos podataka i radijskoj pristupnoj mreži (RAN ) do 1. listopada 2026.

Ministarstvo unutarnjih poslova surađuje s državnim ministarstvima prometa i digitalnog prometa na planovima koji bi imali veliki utjecaj na mrežnu infrastrukturu i investicijske strategije glavnih operatera, naime Deutsche Telekoma, Vodafonea Njemačka i Telefónice Deutschland ( O2). Izvješće istraživačke kuće Strand Consult izračunalo je da su oko 59% njemačke infrastrukture 5G radijske pristupne mreže instalirane do kraja 2022. proizvele kineske tvrtke, uglavnom Huawei.

Prema procjenama Barclaysa operateri koriste Huawei na oko 50% svojih mobilnih stranica, što bi iznosilo ukupno 46 000 stranica. (Deutsche Telekom upravlja s oko 38.000 stranica, prema Barclaysu, dok Telefónica i Vodafone drže po 27.000.) Stavljajući troškove zamjene na oko 50.000 eura (54.200 dolara) po anteni, Barclays računa da bi se Deutsche Telekom suočio s računom od 1,1 milijardu eura (1,2 milijarde dolara). ) da izbaci Huawei i da bi Telefónica i Vodafone morali potrošiti svaki po oko 700.000 eura (758.750 dolara).

Treba svakako spomenuti kako se svih 27 država članica EU-a obvezalo implementirati EU-ov 5G Toolbox. Do danas su 24 države članice usvojile skup alata ili su u procesu usklađivanja, na primjer pripremom zakonodavnih mjera kojima se lokalnim vlastima povjerava provođenje sigurnosnih procjena. Samo 11 država članica poduzelo je mjere za provedbu ograničenja. Budući da sve zemlje EU-a podržavaju 5G Toolbox, njegova implementacija ide prema de facto uklanjanju Huaweia i ZTE-a iz europskih mobilnih mreža.