TELEKOM TRŽIŠTE

DT povećava očekivanja za 2023. nakon dobrog drugog tromjesečja

DT povećava očekivanja za 2023. nakon dobrog drugog tromjesečja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom je ostao na pravom putu u drugom tromjesečju 2023. U mjesecima od travnja do lipnja 2023. Grupa je istaknula svoj uspješan početak godine i zabilježila snažan rast broja korisnika i financijskih pokazatelja.

Prijavljeni prilagođeni EBITDA AL porastao je za 1,5 posto na 10,0 milijardi eura. U organskom smislu porastao je za 3,8 posto. Prilagođeni temeljni EBITDA AL, tj. isključujući učinak povlačenja iz poslovanja najma terminalne opreme u Sjedinjenim Državama, porastao je za 7,1 posto u organskom smislu.

"Nastavili smo s našim uspješnim kursom u drugom tromjesečju", rekao je izvršni direktor Tim Höttges.

“Naše se poslovanje dobro razvija, unatoč složenim tržišnim okruženjima. To je naglašeno našim organskim stopama rasta prihoda od usluga, zarade i slobodnog novčanog toka“, ističe Höttges.

Budući da je T-Mobile US već povećao svoje smjernice u SAD-u, Grupa sada također povisuje svoje smjernice za prilagođeni EBITDA AL. Ova prilagodba odražava visoka očekivanja za poslovanje u Njemačkoj i Europi. Za cijelu godinu očekuje se prilagođeni EBITDA AL od oko 41,0 milijarde eura, što je više od prethodnih smjernica od oko 40,9 milijardi eura. Smjernice za slobodni novčani tok AL ostaju nepromijenjene na više od 16 milijardi eura.

Prihod od usluga, koji pokreće ovu pozitivnu izvedbu, porastao je za 3,2 posto u organskom smislu u drugom kvartalu 2023. Prijavljeni prihod od usluga porastao je za 1,4 posto na 23,0 milijarde eura. Neto prihod smanjen je za 2,4 posto na 27,2 milijarde eura u tri mjeseca. Prilagođena neto dobit iznosila je ukupno 1,9 milijardi eura, što je pad od 22,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. U usporedbi s kvartalom prethodne godine, to dovodi do neto negativnog učinka od oko 0,8 milijardi eura na dobit/gubitak iz financijskih aktivnosti. Prijavljena neto dobit porasla je za 5,4 posto na 1,5 milijardi eura.

Ulaganja Grupe – u smislu kapitalnih ulaganja u gotovini isključujući ulaganja u spektar – iznosila su 4,4 milijarde eura u drugom tromjesečju. Ulaganja su porasla, posebno u Njemačkoj u vezi s izgradnjom FTTH. U Sjedinjenim Državama, međutim, ulaganja su smanjena nakon ubrzane izgradnje 5G mreže u posljednjih nekoliko godina. Na 3,5 milijardi eura, slobodni novčani tok AL povećao se za 27,7 posto u odnosu na kvartal prethodne godine. Neto dug (bez najmova) na kraju drugog kvartala pao je za 8,6 posto na 97,2 milijarde eura.