ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.

Zahvaljujući investicijskom ciklusu Telemacha i United Grupe od milijardu kuna, u manje od godinu dana Telemach će najnapredniju 5G tehnologiju dovesti na područje cijele Hrvatske. Pritom ne treba zaboraviti niti preuzimanje Optima Telekoma i stvaranje još jednog domaćeg konvergentnog telekom operatora.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s Angelinom Vučković iz Canon te Robertom Gluhakovićem iz Oganj o viziji svijeta u eri hibridnog rada. Budući da rad od kuće postaje novi standard, a poduzeća prelaze na infrastrukturu i aplikacije usmjerene na oblak, usluge suradnje postale su ključne za učinkovit rad u privatnom ili javnom sektoru. Osim toga, poslodavci shvaćaju prednosti rada na daljinu, jer su veća fleksibilnost i sloboda postali preduvjet koji zahtijevaju zaposlenici. A podaci ne mogu biti eksplicitniji: fleksibilnost i hibridni rad definiraju današnje radno mjesto. Ističe Angelina Vučković.

I za kraj emisije tu je priča o e-mobilnosti o čemu smo razgovarali s Ivanom Begovićem Country Manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatsku i Sloveniju. Treba istaknuti da je prijevoz danas glavni izvor zagađenja u gradovima i problem “težak” više od 7,5 milijardi kuna (EUR 1 milijardu). Prema posljednjem UN-ovom izvještaju (2014.), trenutno u gradovima živi 54 posto svjetske populacije, a do 2050. godine očekuje se da će se taj broj povećati za 66 posto. Samim time, povećat će se i potreba za učinkovitijim načinima kretanja u gradovima.

 

Još iz kategorije

Rast potrošnja i objedinjene usluge

Rast potrošnja i objedinjene usluge

04.10.2022.

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a za tržište internetskih usluga pokazuje kako je ukupni podatkovni promet HT-a, Iskona, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Optima Telekoma porastao na godišnjoj razini u drugom kvartalu ove godine za 19,24 posto na ukupno potrošenih 792,71 milijuna GB. Podatkovni promet u fiksnim mrežama veći je 19,24 posto na 548,59 milijuna GB, a istim postotkom rastao je i mobilni podatkovni promet koji je dosegao 244,11 milijuna GB.

Solidan rast prihoda od internet usluga

Solidan rast prihoda od internet usluga

04.10.2022.

Domaći telekom operatori HT, Iskon, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Optima Telekom imali su po podacima HAKOM-a povećane prihode od internetskih usluga i to 7,07 posto na 1,381 milijardi kuna. Pritom je prihod putem fiksne mreže smanjen 2,31 posto na 460,9 milijuna kuna, dok je u segmentu mobilne telefonije prihod povećan 12,48 posto na 920,16 milijuna kuna.

Španjolska i Portugal isprobavaju prvi prekogranični 5G autonomni javni prijevoz

Španjolska i Portugal isprobavaju prvi prekogranični 5G autonomni javni prijevoz

01.10.2022.

Sustav javnog prijevoza koji pokreće 5G imao je svoju prvu vožnju preko španjolsko-portugalske granice. Ispitivanja su održana na međunarodnom mostu Tui Valenca na španjolsko-portugalskoj granici, koridoru s velikim prometom koji povezuje gradove Vigo i Porto.