ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.

Zahvaljujući investicijskom ciklusu Telemacha i United Grupe od milijardu kuna, u manje od godinu dana Telemach će najnapredniju 5G tehnologiju dovesti na područje cijele Hrvatske. Pritom ne treba zaboraviti niti preuzimanje Optima Telekoma i stvaranje još jednog domaćeg konvergentnog telekom operatora.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s Angelinom Vučković iz Canon te Robertom Gluhakovićem iz Oganj o viziji svijeta u eri hibridnog rada. Budući da rad od kuće postaje novi standard, a poduzeća prelaze na infrastrukturu i aplikacije usmjerene na oblak, usluge suradnje postale su ključne za učinkovit rad u privatnom ili javnom sektoru. Osim toga, poslodavci shvaćaju prednosti rada na daljinu, jer su veća fleksibilnost i sloboda postali preduvjet koji zahtijevaju zaposlenici. A podaci ne mogu biti eksplicitniji: fleksibilnost i hibridni rad definiraju današnje radno mjesto. Ističe Angelina Vučković.

I za kraj emisije tu je priča o e-mobilnosti o čemu smo razgovarali s Ivanom Begovićem Country Manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatsku i Sloveniju. Treba istaknuti da je prijevoz danas glavni izvor zagađenja u gradovima i problem “težak” više od 7,5 milijardi kuna (EUR 1 milijardu). Prema posljednjem UN-ovom izvještaju (2014.), trenutno u gradovima živi 54 posto svjetske populacije, a do 2050. godine očekuje se da će se taj broj povećati za 66 posto. Samim time, povećat će se i potreba za učinkovitijim načinima kretanja u gradovima.

 

Još iz kategorije

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

21.06.2022.

Velika ulaganja podižu kvalitetu mreže, a tako je kako za ICTbusiness.info tvrdi Nenad Šlibar CTO Telemach Hrvatska, sada je zahvaljujući fiksnoj optičkoj mreži moguće ponuditi brzini od 2/2 Gbps i to za rezidencijalne i poslovne korisnike.

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

20.06.2022.

Podaci domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokazuju kako je ukupno dolazni promet mobilnih operatora Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska povećan 0,28 posto na ukupno 2,84 milijarde minuta.