ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.

Zahvaljujući investicijskom ciklusu Telemacha i United Grupe od milijardu kuna, u manje od godinu dana Telemach će najnapredniju 5G tehnologiju dovesti na područje cijele Hrvatske. Pritom ne treba zaboraviti niti preuzimanje Optima Telekoma i stvaranje još jednog domaćeg konvergentnog telekom operatora.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s Angelinom Vučković iz Canon te Robertom Gluhakovićem iz Oganj o viziji svijeta u eri hibridnog rada. Budući da rad od kuće postaje novi standard, a poduzeća prelaze na infrastrukturu i aplikacije usmjerene na oblak, usluge suradnje postale su ključne za učinkovit rad u privatnom ili javnom sektoru. Osim toga, poslodavci shvaćaju prednosti rada na daljinu, jer su veća fleksibilnost i sloboda postali preduvjet koji zahtijevaju zaposlenici. A podaci ne mogu biti eksplicitniji: fleksibilnost i hibridni rad definiraju današnje radno mjesto. Ističe Angelina Vučković.

I za kraj emisije tu je priča o e-mobilnosti o čemu smo razgovarali s Ivanom Begovićem Country Manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatsku i Sloveniju. Treba istaknuti da je prijevoz danas glavni izvor zagađenja u gradovima i problem “težak“ više od 7,5 milijardi kuna (EUR 1 milijardu). Prema posljednjem UN-ovom izvještaju (2014.), trenutno u gradovima živi 54 posto svjetske populacije, a do 2050. godine očekuje se da će se taj broj povećati za 66 posto. Samim time, povećat će se i potreba za učinkovitijim načinima kretanja u gradovima.