Nagrada za informacije

Zviždač u slučaju Ericsson u SAD zaradio 279 milijuna dolara

Zviždač u slučaju Ericsson u SAD zaradio 279 milijuna dolara
Dražen Tomić / Tomich Productions

Američki financijski regulator SEC (Security Exchange Commision) dodijelio je visoku nagradu od 279 milijuna dolara za informacije povezane sa slučajevima podmićivanja protiv Ericssona u 2019. Ranije ovog mjeseca, američka agencija objavila je da je dodijelila rekordni iznos iz svog programa, koji dodjeljuje novac za informacije koje vode do uspješnog završetka sudskog procesa.

Kada sankcije premaše milijun dolara, primijetio je da bi isplate za napojnice mogle doseći čak 30 posto prikupljenih sredstava. SEC ne otkriva podatke o identitetu primatelja, no Wall Street Journal je ovom prilikom ustvrdio da je nagrada povezana sa slučajem koji je Ericsson 2019. nagodio za gotovo 1,1 milijardu dolara. Od tog iznosa oko polovica je dodijeljena SEC-u, a ostatak je kaznena kazna.

Kao dio nagodbe, Ericsson je priznao nekoliko optužbi povezanih s korporativnim aktivnostima na nekoliko tržišta i tijekom nekoliko godina. Izvješća o odredištu nagrade za zviždače stigla su dan nakon pozitivnih vijesti za Ericsson kada je američki sud odbacio tužbu tvrdeći da je doveo ulagače u zabludu nakon istrage o korupciji.