Zračna luka Newark zatvorena zbog bespilotne letjelice

Zračna luka Newark zatvorena zbog bespilotne letjelice
Shutterstock

Zračni promet na Međunarodnoj zračnoj luci Newark Liberty u New Jerseyu obustavljen je nakon što su dva pilota izvijestila da su vidjela bespilotne letjelice u obližnjem zračnom prostoru odnosno na prilaznoj ruti jedne od najvećih američkih zračnih luka. Ukupno trajanje zatvaranja zračne luke bilo je oko devedesetak minuta.

Novi su to problemi s bespilotnim letjelicama nakon onih na Gatwicku u Londonu, a ovog puta zaustavljeno je četrdesetak letova. Naime, kako se tvrdi, piloti su prijavili da bespilotna letjelica prati zrakoplov.

Deseci drugih zrakoplova ostali su u zraku kružeći, uključujući i let Uniteda Airlinesa s Jamajke koje samo što nije ostao bez goriva, ističu predstavnici zračne luke.

Neodgovorna upotreba bespilotnih letjelica u blizini zračnih luka "nepotrebno će opterećivati ​​naše pilote i kontrolne timove, dok izaziva zabrinutost za putnike", rekao je Javid Bayandor, inženjer zrakoplovstva i profesor koji vodi CRASH laboratorij na sveučilištu u Buffalu, koji proučava bespilotne letjelice.

Dronov koji teže 4,5 kilograma "mogli bi napraviti značajnu štetu na zrakoplovu, a ako bi bili blizu tla, to bi moglo rezultirati gubitkom zrakoplova", John Cox, umirovljeni kapetan zrakoplova i analitičar zrakoplovstva. „Prijetnja trutovima je vrlo, vrlo stvarna“, ističe Cox.

Prema procjenama američkih stručnjaka veliki broj zračnih luka bit će primoran nabaviti sustave za odvraćanje ili rušenje bespilotnih letjelica, a takvi postoje na tržištu. Oni omogućuju pregled zračnog prostora, uočavanje bespilotnih letjelica, njihovo „preuzimanje“ te po potrebi i rušenje.