Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

Foto: DepositPhotos

Sveučilište Ontario iz Kanade došlo je do zanimljivih saznanja, a pokazuju da nema istine u tvrdnjama kako nekoliko minuta igranja videoigara koje iziskuju rješavanje problema, logičko razmišljanje i općenito naprezanje moždanih, može poboljšati mentalne sposobnosti, sposobnost zaključivanja, verbalne vještine i pamćenje.

Ipak, problematično je u toj priči što sve to nije konkretan dokaz da sve takve igre pomažu upravo unaprijediti sve te dijelove ljudskog mozga, odnosno, razmišljanja. Naime, upozoravaju autori, za svaki dokaz u korist, postoje dokazi protiv tih tvrdnji.

"Ne pomaže svaka igra takve vrste jednako, za raspravu je koja točno pomaže, koja ne", ističu autori istraživanja u uvodu.

Upravo zato su testirali 1009 ljudi koji igraju slične igre nekoliko minuta dnevno i nasuprot postavili njih 7500 koji to ne rade. Na taj način su potvrdili da nema nikakvog pomaka ili prednosti kod onih koji su igrali takve igre u odnosu na one koji nisu. I to je zapravo vrijedno saznanje jer ipak je riječ o previše sudionika istraživanja da bi se negirali rezultati.

Time bi se možda mogle postaviti po strani sve one tvrdnje koje propagiraju videoigre iz ovih razloga. Dojam je kao da se radi o marketinškom triku bez previše pokrića, ali ne treba ni s tim zaključkom ipak žuriti, bilo bi poticajnije napraviti još detaljnija istraživanja jer potrebna su, videoigre su dio kulture, nisu više samo neki hir ili dječja razbibriga.

I dok se oko videoigara tek počinju voditi ovako argumentirane i konkretne rasprave, oko društvenih mreža postoji jasan stav - štetne su za one najmlađe. I ne samo njih. Ako ih se koristi prečesto, mogu nastati razne posljedice na mentalno zdravlje i zato znanstvenici konstantno upozoravaju da se njihovo korištenje treba na neki način regulirati, ako ne na višim razinama, tad na razini obitelji.

Istraživanje tima iz Ontaria pogledajte detaljnije OVDJE.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.