Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti
DepositPhotos

Sveučilište Ontario iz Kanade došlo je do zanimljivih saznanja, a pokazuju da nema istine u tvrdnjama kako nekoliko minuta igranja videoigara koje iziskuju rješavanje problema, logičko razmišljanje i općenito naprezanje moždanih, može poboljšati mentalne sposobnosti, sposobnost zaključivanja, verbalne vještine i pamćenje.

Ipak, problematično je u toj priči što sve to nije konkretan dokaz da sve takve igre pomažu upravo unaprijediti sve te dijelove ljudskog mozga, odnosno, razmišljanja. Naime, upozoravaju autori, za svaki dokaz u korist, postoje dokazi protiv tih tvrdnji.

"Ne pomaže svaka igra takve vrste jednako, za raspravu je koja točno pomaže, koja ne", ističu autori istraživanja u uvodu.

Upravo zato su testirali 1009 ljudi koji igraju slične igre nekoliko minuta dnevno i nasuprot postavili njih 7500 koji to ne rade. Na taj način su potvrdili da nema nikakvog pomaka ili prednosti kod onih koji su igrali takve igre u odnosu na one koji nisu. I to je zapravo vrijedno saznanje jer ipak je riječ o previše sudionika istraživanja da bi se negirali rezultati.

Time bi se možda mogle postaviti po strani sve one tvrdnje koje propagiraju videoigre iz ovih razloga. Dojam je kao da se radi o marketinškom triku bez previše pokrića, ali ne treba ni s tim zaključkom ipak žuriti, bilo bi poticajnije napraviti još detaljnija istraživanja jer potrebna su, videoigre su dio kulture, nisu više samo neki hir ili dječja razbibriga.

I dok se oko videoigara tek počinju voditi ovako argumentirane i konkretne rasprave, oko društvenih mreža postoji jasan stav - štetne su za one najmlađe. I ne samo njih. Ako ih se koristi prečesto, mogu nastati razne posljedice na mentalno zdravlje i zato znanstvenici konstantno upozoravaju da se njihovo korištenje treba na neki način regulirati, ako ne na višim razinama, tad na razini obitelji.

Istraživanje tima iz Ontaria pogledajte detaljnije OVDJE.