Znanstvenici proizveli „super“ litij-ionsku bateriju

Znanstvenici proizveli „super“ litij-ionsku bateriju

Foto: Ilustracija

Super kondenzatori često su smatrani svetim gralom napajanja, no nedavno otkriće litij-ionske baterije koju je otkrila grupa istraživača sa sveučilišta Illinois, mogla bi sva dosadašnja otkrića u ovome području baciti u sjenu.

Naime, novootkrivena litij-ionska baterija puni se 1 000 puta brže od konkurentskih tehnologija. Prethodni rad profesora Williama P. Kinga, koji je voditelj grupe istraživača, rezultirao je brzim punjenjem katode trodimenzionalne strukture, te je tim ostvario uspjeh u sparivanju trodimenzionalne katode sa anodom načinjenom na sličan način.

Za izumljenu bateriju je rečeno da je najmoćnija baterija na svijetu, te je veličine svega nekoliko milimetara. Mijenjajući sastav baterije znanstvenici mogu povećati kapacitivni prostor ili pak produljiti vijek trajanja baterije.

Smatra se da bi ova tehnologija mogla smanjiti uređaje trideset puta i da bi radio valovi mogli biti emitirani trideset puta dalje nego trenutno.

Do primjene u svakodnevnom životu ćemo ipak još neko vrijeme morati pričekati, jer su troškovi izrade ovakvih baterija trenutno previsoki za masovnu proizvodnju. Tim istraživača radi na pronalasku rješenja kako bi se smanjili troškovi izrade ovakvih baterija, a samim time i snizili cijenu konačnom proizvodu.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.