Znanstvenici proizveli „super“ litij-ionsku bateriju

Znanstvenici proizveli „super“ litij-ionsku bateriju

Foto: Ilustracija

Super kondenzatori često su smatrani svetim gralom napajanja, no nedavno otkriće litij-ionske baterije koju je otkrila grupa istraživača sa sveučilišta Illinois, mogla bi sva dosadašnja otkrića u ovome području baciti u sjenu.

Naime, novootkrivena litij-ionska baterija puni se 1 000 puta brže od konkurentskih tehnologija. Prethodni rad profesora Williama P. Kinga, koji je voditelj grupe istraživača, rezultirao je brzim punjenjem katode trodimenzionalne strukture, te je tim ostvario uspjeh u sparivanju trodimenzionalne katode sa anodom načinjenom na sličan način.

Za izumljenu bateriju je rečeno da je najmoćnija baterija na svijetu, te je veličine svega nekoliko milimetara. Mijenjajući sastav baterije znanstvenici mogu povećati kapacitivni prostor ili pak produljiti vijek trajanja baterije.

Smatra se da bi ova tehnologija mogla smanjiti uređaje trideset puta i da bi radio valovi mogli biti emitirani trideset puta dalje nego trenutno.

Do primjene u svakodnevnom životu ćemo ipak još neko vrijeme morati pričekati, jer su troškovi izrade ovakvih baterija trenutno previsoki za masovnu proizvodnju. Tim istraživača radi na pronalasku rješenja kako bi se smanjili troškovi izrade ovakvih baterija, a samim time i snizili cijenu konačnom proizvodu.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.