Znanstvenici otkrili novi način kako pospremiti 10 puta više energije u litij baterije

Znanstvenici otkrili novi način kako pospremiti 10 puta više energije u litij baterije
Ilustracija / Antonio Jularić

Pametni telefoni unatoč konstantnim inovacijama, sve boljim performansama i kvaliteti, imaju jedan gorući problem - bateriju. Na svakom od njih ona je preslaba i čini korisnike previše ovisnima o izvorima električne energije, što znanstvenike diljem svijeta tjera prema naprijed kako bi pronašli rješenje za situaciju. A ono se čini da jest u nanocijevima obloženima filmom, otkrili su znanstvenici na američkom sveučilištu Rice.

Njima se uspješno zaustavlja dendrit koji prirodno raste na nezaštićenim litij-metalnim anodama u baterijama. S vremenom, dendrit probija jezgru elektrocita i dolazi do katode, što skraćuje vijek baterije. Jer, dendrit je kristal koji se pojavljuje kod nestabilne kristalizacije ili kod brzog hlađenja otopine, a znači oblik kristala nalik krošnji stabla (jela) ili tvorevinu nalik grančici paprati. Grananje je pojava spore difuzije molekula.

Zbog toga litij-metalnih baterija praktički nema u komercijalnim baterijama, što je velika šteta s obzirom da se mogu napuniti deset puta brže od litij-ionskih baterija. Kako bi se to promijenilo, koriste se nanocijevi obložene filmom kao zaštita i zasad mogu osigurati 580 ciklusa punjenja i trošenja baterije, prije nego dendrit probije i tu zaštitu. Dakle, ona nije konstantna, ali ipak osigurava približno dvije godine praktičnijeg rada bateriji, a samim time i pametnim telefonima.

Ipak, kako već to biva s novim otkrićima na području baterija za pametne telefone, nova tehnologija ne može stići na komercijalno tržište tako skoro kako bi mnogi voljeli. Proći će godine prije no što se to dogodi, a nije čak ni sigurno da će ikada stići. Upravo zato se prema svakom novom otkriću vezanom za baterije treba pristupiti oprezno, s dozom skepse i spremnim strpljenjem.

A do tada, baterije kakve trenutno postoje, morat će ispuniti svoju svrhu, kako korisnicima, tako i proizvođačima.