Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Foto: Fotolia

Prema globalnom istraživanju Booking.coma, 54% žena koje trenutačno rade u sektoru tehnologije diljem svijeta smatra da je rad na ravnopravnosti spolova u tehnološkom svijetu danas prioritet. Nešto više žena iz tog sektora (56%) smatra da se u njihovoj tvrtki zaista radi na ravnopravnosti spolova.

Iako inicijative za smanjenje nesrazmjera u zastupljenosti spolova imaju ponešto uspjeha, tvrtke i sama industrija moraju pokazati veću obvezu prema njegovanju ženskog talenta ako žele održati reprezentativnu i vještu radnu snagu. Pritom se ne misli samo na žene koje razmišljaju o karijeri u tehnologiji, nego i na priznate stručnjakinje u tom sektoru.

Autori istraživanja zamijetili su da je došlo do promjene fokusa kod tehnoloških tvrtki kako bi privukle potrebni talent. Osim zadržavanja talenata, one pojačavaju napore koje ulažu u ponovno privlačenje žena koje su napustile sektor i žele se ponovno vratiti u njega. Zadržavanjem znanja i iskustva tih žena tehnološke tvrtke neće profitirati samo kulturno, nego i financijski, a poboljšat će im se i reputacija.

U najnovijem izvješću World Economic Forum Gender Gap Report utvrđeno je da dolazi do povećanja nesrazmjera u zastupljenosti spolova. No, žene ipak daju velik doprinos u svim sferama poslovanja.

Na pitanje o tome koje pogodnosti tehnološkim tvrtkama može donijeti veća zastupljenost spolova, 90% žena zaposlenih u tehnoloških tvrtkama, kao i studentice koje žele ostvariti karijeru u tom sektoru, kažu da bi to pomoglo pri ostvarivanju veće zastupljenosti spolova, donijelo nove perspektive, vještine i iskustva. One su također navele veću fleksibilnost po pitanju pogodnosti vezanih uz ljudske resurse (90%) i poboljšano radno okruženje za sve zaposlenike (90%).

Osim kulturnih pogodnosti, žene sve više smatraju da će njihova zastupljenost u tehnoloških tvrtkama doprinijeti boljoj reputaciji tvrtke i branda (88%) te općenito većem povjerenju u tehnološke tvrtke (87%). 63% povratnica u sektor tehnologije, ili onih koje su napravile pauzu pa se vratile, smatraju pauzu u karijeri štetnom za njihov osobni razvoj. 73% smatra da sektor mora aktivno poduzimati više kako bi im pružio podršku pri ponovnom vraćanju u tehnologiju.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.