Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Foto: Fotolia

Prema globalnom istraživanju Booking.coma, 54% žena koje trenutačno rade u sektoru tehnologije diljem svijeta smatra da je rad na ravnopravnosti spolova u tehnološkom svijetu danas prioritet. Nešto više žena iz tog sektora (56%) smatra da se u njihovoj tvrtki zaista radi na ravnopravnosti spolova.

Iako inicijative za smanjenje nesrazmjera u zastupljenosti spolova imaju ponešto uspjeha, tvrtke i sama industrija moraju pokazati veću obvezu prema njegovanju ženskog talenta ako žele održati reprezentativnu i vještu radnu snagu. Pritom se ne misli samo na žene koje razmišljaju o karijeri u tehnologiji, nego i na priznate stručnjakinje u tom sektoru.

Autori istraživanja zamijetili su da je došlo do promjene fokusa kod tehnoloških tvrtki kako bi privukle potrebni talent. Osim zadržavanja talenata, one pojačavaju napore koje ulažu u ponovno privlačenje žena koje su napustile sektor i žele se ponovno vratiti u njega. Zadržavanjem znanja i iskustva tih žena tehnološke tvrtke neće profitirati samo kulturno, nego i financijski, a poboljšat će im se i reputacija.

U najnovijem izvješću World Economic Forum Gender Gap Report utvrđeno je da dolazi do povećanja nesrazmjera u zastupljenosti spolova. No, žene ipak daju velik doprinos u svim sferama poslovanja.

Na pitanje o tome koje pogodnosti tehnološkim tvrtkama može donijeti veća zastupljenost spolova, 90% žena zaposlenih u tehnoloških tvrtkama, kao i studentice koje žele ostvariti karijeru u tom sektoru, kažu da bi to pomoglo pri ostvarivanju veće zastupljenosti spolova, donijelo nove perspektive, vještine i iskustva. One su također navele veću fleksibilnost po pitanju pogodnosti vezanih uz ljudske resurse (90%) i poboljšano radno okruženje za sve zaposlenike (90%).

Osim kulturnih pogodnosti, žene sve više smatraju da će njihova zastupljenost u tehnoloških tvrtkama doprinijeti boljoj reputaciji tvrtke i branda (88%) te općenito većem povjerenju u tehnološke tvrtke (87%). 63% povratnica u sektor tehnologije, ili onih koje su napravile pauzu pa se vratile, smatraju pauzu u karijeri štetnom za njihov osobni razvoj. 73% smatra da sektor mora aktivno poduzimati više kako bi im pružio podršku pri ponovnom vraćanju u tehnologiju.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.