Završena obrazovna akcija „Od Srca znanje na dar“

Završena obrazovna akcija „Od Srca znanje na dar“

Krajem travnja 2022. uspješno je završena akcija Srca "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca" kojom je studentima pružena prilika besplatnog pohađanja odabranih tečajeva Srca tijekom razdoblja od godinu dana. Podsjetimo, u sklopu prošlogodišnje proslave svečane obljetnice 50 godina Srca te 50 godina obrazovnih aktivnosti u Srcu koje obilježavamo tijekom 2022. godine, pokrenuta je akcija „Od Srca znanje na dar“ s dvije obrazovne akcije: "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca" i „edu4IT za 50 godina Srca“ koja je bila namijenjena IT stručnjacima.

Obrazovna akcija namijenjena studentima „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ započela je u svibnju 2021. i trajala do kraja travnja 2022. godine. Odabrano je pet tečajeva za koje su studenti već pokazivali veliki interes i za koje smo ocijenili da bi studentima mogli biti korisni tijekom studija i u budućem radu. Za vrijeme trajanja akcije studenti svih razina studija mogli su se svaki mjesec prijaviti na sljedeće tečajeve i to Uvod u HTML, Osnove rada u WordPressu, Osnove programiranja (Python), Osnove rada s alatima za grafički dizajn (Inkscape, GIMP) i Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka.

Tijekom akcije 573 studenta iskoristila su mogućnost besplatne prijave na jedan od odabranih tečajeva, a održano je ukupno 684 sati tečajeva. Svi su tečajevi održani u online okruženju, uz vodstvo predavača.

Najveći interes studenti su iskazali za pohađanje tečaja „Osnove programiranja (Python)“ za koji bi se slobodna mjesta popunila u roku od nekoliko minuta od početka prijava.

Od ukupno 573 polaznika tečaja 365 ih je bilo sa Sveučilišta u Zagrebu, 49 sa Sveučilišta u Splitu, 41 sa Sveučilišta u Rijeci, 27 sa Sveučilišta u Zadru, 25 sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te 66 s ostalih visokih učilišta u RH.

„Polaznici su u anketnim upitnicima, koje su ispunjavali nakon svakog održanog tečaja, iskazali zadovoljstvo tečajevima - sadržajem i predavačima koji su vodili tečajeve, ali i mogućnošću da ih pohađaju online, bez obzira na mjesto na kojem se nalaze. Tečajeve su polaznici ocijenili prosječnom ocjenom 4,83, dok su predavači za svoj rad ocijenjeni prosječnom ocjenom 4,92. Ovi rezultati dokaz su kvalitete rada naših stručnjaka i potvrda su našeg strateškog usmjerenja na pružanje podrške inovativnoj i učinkovitoj primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i društvu općenito. Posebno nas veseli činjenica da su naše tečajeve pohađali studenti iz svih javnih sveučilišta RH.“, izjavila je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

Podsjetimo, uz akciju namijenjenu studentima koja je upravo završila, prvi dio akcije „Od Srca znanje na dar“ bio je namijenjen IT stručnjacima pod nazivom „edu4IT za 50 godina Srca“, a održao se u razdoblju od 12. travnja. do 15. srpnja 2021. godine. U okviru te akcije besplatno je održan obrazovni program edu4IT Sistemski administrator 1 koji je u ta tri mjeseca pohađalo 30 polaznika iz cijele Hrvatske.