Završen projekt „Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS)“

Završen projekt „Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS)“
Fotolia

Projekt Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS) vrijedan 511,500.00 eura, predstavljen je danas na svečanosti održanoj u tvrtki IN2.

Naručitelj ovog projekta je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), glavni korisnik je Ministarstvo pravosuđa, a izvođač tvrtka IN2. Projekt je trajao od veljače 2017. godine do kolovoza 2018. godine, a financiran je u sklopu IPA 2012 programa Europske unije za Hrvatsku.

Opći cilj ovog projekta je povećanje profesionalnih i upravljačkih vještina službenika u zatvorskom i probacijskom sustavu i pružanje podrške u implementaciji Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Svrha ovog projekta je poboljšanje učinkovitosti cjelokupnog zatvorskog i probacijskog sustava implementiranjem informacijskog sustava koji će služiti kao podrška poslovnim procesima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, svim kaznenim tijelima, Sektora za probaciju i Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima. Novi jedinstveni IT sustav unaprijedit će poslovne procese, poboljšati protok poslovnih informacija između Središnjeg ureda, zatvora i kaznionica, probacijskih ureda i povezanih tijela državne uprave - MUP-a, HZZO-a, DORH-a i kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa i sudova te omogućiti jeftinije i racionalnije poslovanje.

Rezultat projekta nisu samo informatizacija poslovnih procesa i reforma poslovanja zatvorskog i probacijskog sustava, nego i pretpostavka za potpunu digitalnu transformaciju poslovanja. To uključuje razmjenu informacija u digitalnom obliku i razmjenu elektronički odobrenih i potpisanih dokumenata s tijelima unutar sustava te s povezanim tijelima državne uprave i sudovima. Jedan od rezultata projekta su i poboljšane mogućnosti poslovnog odlučivanja i izvješćivanja prema Ministarstvu pravosuđa, Vladi, Saboru i EU. U informatičkom smislu ovo je najveća reforma poslovanja zatvorskog sustava u posljednjih 10 godina. Paralelno s ovim projektom u tijeku su projekti opremanja kaznenih i probacijskih tijela s informatičkom opremom, što je i preduvjet konzumacije rezultata ovog projekta u punom obimu.

Projekt se sastojao od pet komponenti, koje su među ostalim uključivale aktivnosti analize postojećih informatičkih sustava, analize relevantnih zakona, izrade specifikacija potrebne hardverske infrastrukture, izrade funkcionalnih i nefunkcionalnih specifikacija, dizajna, razvoja i testiranja novog integralnog IT sustava, izrade strategije održavanja, provođenje migracije podataka iz postojećih IT sustava te edukacije korisnika.