Završen ovogodišnji Asia-Europe Foundation ljetni studij na Algebri

Završen ovogodišnji Asia-Europe Foundation ljetni studij na Algebri

Visoko učilište Algebra ugostilo je pedeset studenata na ljetnom programu Asia-Europe Foundationa, neprofitne organizacije čiji je cilj jačanje suradnje između Azije i Europe. Veći dio studenata u program je došao iz azijskih i pacifičkih zemalja, uključujući i Australiju i Novi Zeland, ali i iz Europe.

Proteklih su dana studenti, odabrani među velikim brojem pristiglih prijava, dio nastave provodili i na Visokom učilištu Algebra kao jednom od hrvatskih domaćina, a program ljetnog sveučilišta uključivao je dvotjedni boravak u Sloveniji i Hrvatskoj. Studenti su pritom, podijeljeni po grupama, radili na projektima vezanim uz održivi turizam s naglaskom na zelen, ekološki prihvatljiv rast, a stručnjaci Algebre pomogli su im u radu na njihovim projektima kroz predavanja o aktualnim i nadolazećim digitalnim tehnologijama, poput umjetne inteligencije, interneta stvari i blockchaina.

"Studentima koji su sudjelovali u ovom programu pomogli smo da istraže nove stvari i da ih uklope u svoje projekte. Izuzetno smo ponosni što je Algebra odabrana kao jedno od dva učilišta na kojem su studenti proveli nekoliko dana tijekom boravka u Hrvatskoj, čime je ujedno naglašena i sve važnija međunarodna komponenta Algebre", istaknuo je dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković.

"Poticanje internacionalizacije studija jedna je od preporuka koje su rezultirale tijekom prvog ciklusa reakreditacije visokih učilišta koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Zbog toga posebno pozdravljamo ovaj program, a sama tema održivog turizma izuzetno je atraktivna za Hrvatsku koja je jedna od najposjećenijih destinacija u Europi", rekla je zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Vesna Dodiković Jurković.

Govoreći o dvotjednom projektu Ljetnog sveučilišta,  direktorica obrazovnog odjela ASEF-a Leonie Nagarajan naglasila je: "Naša je misija promovirati razmjenu znanja između dvije regije, Azije i Europe. Ljetni studij, tj. Summer University, jedna je od naših najdugovječnijih aktivnosti, jer je pokrenuta još 1998. U Sloveniji i Hrvatskoj predivno su nas dočekali i vjerujem da će ovaj boravak, koji je mnogim studentima prvi posjet vašoj zemlji, biti koristan te ostati u lijepom sjećanju".